Fordulat a Balla-gyilkosság tárgyalásán?

2009.07.13. 18:18
A védelem kérte, de a bíró nem függesztette fel a hétfőn elrendelt azonnali helyszíni bizonyítási eljárás után a Balla Irma meggyilkolása ügyében indított eljárást. A büntetőügy tárgyalása augusztus 31-én folytatódik Debrecenben.

Azonnali helyszíni bizonyítási eljárást rendelt el a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a meggyilkolt Balla Irma házánál hétfőn. A debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 áprilisában brutális kegyetlenséggel ölték meg Bercsényi utcai házában. Az ügyészség egyelőre a képviselő fiát vádolja a gyilkossággal, aki most szabadlábon védekezik.

A megyei bíróság közben hétfő reggel folytatta egy férfi - D. Lajos - pénteken megkezdett tanúmeghallgatását. A 30 éves debreceni férfit megbilincselve hozták a tárgyalásra, mert jelenleg más bűncselekmény gyanújával előzetes letartóztatásban van. A fiatalember 2007-ben néhány napig kőműves-segédmunkásként dolgozott a képviselő szomszédjában, egy építkezésen. A férfi a gyilkosság ügyében korábban három vallomást is tett, de hétfőn nem járult hozzá azok nyilvánosságra hozatalához.

D. Lajos hétfőn pontos leírást adott Balla Irma mobiltelefonjáról. Tudta, hogy a képviselő a készüléket a nyakában hordta, a színét, típusát is megnevezte. A mobiltelefont később azon az útvonalon találták meg a rendőrök, amelyen a férfi rendszeresen hazajárt az építkezésről.

balla

Mindenre emlékezett

A fiatalember kihallgatásakor részletes leírást adott Balla Irma lakásáról is. Felsorolta és megnevezte a szobában lévő berendezési tárgyakat, bútorokat, némelyeknek még a színére is emlékezett. Beszélt a lakásban található tévéről, a polcokon látható könyvekre és iratokra is emlékezett.

Elmondása szerint mindezeket az építkezés, illetve talicskázás közben látta az ablakon át. A tárgyalás egy korábbi szakaszában elhangzott vélemény szerint, a szoba ablaka annyira tükröződik, hogy azon át a férfi az általa leírt módon nem láthatott be a lakásba. A bíró emiatt azonnali helyszíni bizonyítási eljárást rendelt el.

A körülbelül félórás helyszíni bizonyítási eljárásról részleteket nem árultak el. Magyar György, a Balla Irma fiának a védője csak annyit mondott, hogy a bizonyítási eljárás a szavahihetőség szempontjából óriási jelentőségű volt, mert az - szerinte - a védekezést támasztja alá. Az ügyvéd szerint ezt a büntetőeljárást fel kell függeszteni és a közelben dolgozó munkás ellen el kell rendelni a nyomozást. "Aki most vádlott, tanú lesz, aki tanú volt, vádlott lesz" - fogalmazott a védő.