Lezuhant egy utasszállító Iránban, 169 halott

2009.07.15. 11:22 Módosítva: 2009.07.15. 14:59
Nem sokkal felszállás után lezuhant az iráni Caspian Airlines légitársaság egyik Tu-154M típusú repülőgépe Teherántól észak-nyugatra. A fedélzeten lévők mind életüket vesztették a szerencsétlenségben.

Lezuhant egy utasszállító repülőgép szerdán Irán északnyugati részén, feltételezések szerint a fedélzeten lévő mind a 169 ember – 153 utas és a 16 fős személyzet – meghalt, jelentette az IRNA iráni hírügynökség.

000T TRNic376274

Az állami tévé híradása szerint a légikatasztrófa az ország észak-nyugati részén, Kazvin város közelében történt, a Caspian Airlines 7908-as járata, egy Tupoljev típusú gép, Teheránból – a Homeini Ajatollá Nemzetközi Repülőtérről – tartott az örmény fővárosba, Jerevánba. A baleset 16 perccel a felszállás után következett be, egyelőre ismeretlen okból. A Farsz félhivatalos hírügynökség egy magas rangú tartományi tisztségviselőt idézett, aki szerint a gépen műszaki problémák léptek föl, kigyulladt, és megpróbált kényszerleszállást végrehajtani. Egy szemtanú szerint a gép a földbe csapódás után robbant föl.

 A Caspian Airlines jereváni képviseletének egyik tisztségviselője úgy nyilatkozott, hogy az utasok többsége örmény volt, de grúzok és más állampolgárságúak is tartózkodtak a járaton.

Az iráni állami televízió beszámolója szerint a gépen utazott az ifjúsági dzsúdó válogatott nyolc tagja, köztük két edző és egy delegációvezető. Azért indultak Jerevánba, hogy az örmény válogatottal együtt készüljenek a budapesti ifjúsági világbajnokságra, amely augusztus 6-án kezdődik.


Nagyobb térképre váltás

Kazvin város katasztrófavédelmi illetékese szerint a gép szinte teljesen megsemmisült, roncsai lángoltak, a becsapódás helyén hatalmas kráter keletkezett, a gép darabjai 150-200 méter sugarú körben szóródtak szét, jelentette a BBC.

A Wikipédia szócikke szerint a részben orosz befektetők által alapított Caspian Airlines 1993 szeptemberében kezdte működését, és a térség nagyobb városaiba, illetve több európai fővárosba – esetenként Budapestre is – is indít rendszeresen járatokat. A légitársaságnak eddig öt Tu-154M-es gépe volt. Ezt a típusú utasszállítót 1984 óta gyártják. A cég honlapja jelenleg nem elérhető. Az alábbi, 2006-os videó második felében épp egy budapesti landolásuk látható:

Iránban több súlyos légiszerencsétlenség is történt az elmúlt évtizedben, emlékeztet a Daily Telegraph. 2006 szeptemberében több tuatnyian meghaltak, amikor egy utasszállító landolás után leszaladt a leszállópálya betonjáról és felrobbant. Két hónappal később egy katonai gép zuhant le felszállás közben, a fedélzeten lévő 39 ember, köztük az iráni elit gárda 30 tagja, életét vesztette.

Súlyos repülőgép-balesetek a világban 2008-2009-ben (MTI)

2008. február 22., Venezuela: Az Andokban lezuhant a Santa Barbara légitársaság belföldi járatú repülőgépe. A fedélzetén tartózkodó 46 ember életét vesztette.

2008. április 15., Kongó: Közvetlenül a felszállás után lezuhant egy személyszállító repülőgép a kelet-kongói Goma városban. Az áldozatok számát a hatóságok mintegy hetvenre becsülték.

2008. június 10., Szudán: Leszállás után kigyulladt a szudáni nemzeti légitársaság egyik repülőgépe a kartúmi repülőtéren. A gép kicsúszott a kifutópályáról, a fedélzeten robbanás történt és tűz ütött ki, majd a lángok az egész törzsre és a pilótafülkére is átterjedtek. A fedélzeten 203 utas és a 14 fős legénység tartózkodott. 123 túlélőt és 28 holttestet találtak, további 66 ember sorsa ismeretlen.

2008. augusztus 20., Spanyolország: Felszállás közben kicsúszott a leszállópályáról és lángra kapott a madridi nemzetközi repülőtéren a Spanair légitársaság Kanári-szigetekre induló gépe. A baleset 154 halálos áldozatot követelt, 19-en megsérültek.

2008. augusztus 24., Kirgizisztán: Biskek térségében felszállás közben szerencsétlenül járt az Itek-Air kirgiz magántársaság Boeing 737-es utasszállító repülőgépe. A fedélzeten lévő 90 ember közül 65 meghalt, 25-en túlélték a szerencsétlenséget.

2008. szeptember 14., Oroszország: Permben lezuhant egy, az Aeroflot-Nord légitársaság által üzemeltetett Boeing-737-es repülőgép. A szerencsétlenül járt, Moszkvából Permbe tartó járat 82 utasa és hatfős személyzete életét vesztette.

2009. február 12., Egyesült Államok: Egy lakóházra zuhant a Continental Airlines légitársaság a New Jersey állambeli Newarkból Buffalóba tartó járata, tíz kilométerre a Buffalo Niagara repülőtértől. A becsapódás után a gép lángra lobbant. A 44 utas és a négytagú személyzet közül senki sem élte túl a katasztrófát, a 49-ik áldozat a ház lakója volt.

2009. június 1., Brazília: Az Air France légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó A330-as típusú Airbus gépe az Atlanti-óceán fölött viharzónába került és darabjaira szakadt. A fedélzetén tartózkodó 228 ember - köztük négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar - meghalt. A Brazíliához tartozó Fernando da Noronha szigetcsoporttól 850 kilométerre északkeletre találták meg a roncsokat, s összesen 51 holttest maradványait emelték ki a vízből.

2009. június 30., Jemen: 153 emberrel (142 utas és 11 fős személyzet) a fedélzetén az Indiai-óceánba zuhant a jemeni légitársaság egyik utasszállító repülőgépe. A szerencsétlenséget egy 14 éves kislány élte túl.