Méheket loptak megrendelésre Tolnában és Baranyában

2009.07.15. 12:59
Körülbelül kétszáz méhkaptárat és méhcsaládot lopott el tavasszal három Baranya megyei férfi, akiket dombóvári rendőrök fogtak el. További négy embert orgazdasággal gyanúsítanak.

Április 19-e és május 13-a között ellopták öt dombóvári méhész kaptárait, hangzott el szerdán Dombóváron, a bűncselekményt ismertető sajtótájékoztatón. A rendőrök egy Baranya megyei bandára kezdtek gyanakodni, és a csoport tagjait május 15-én Bonyhád-Börzsönyben tetten is érték, 34 kaptár ellopása közben.

A három férfi összesen tizenegy méhész kaptárainak és méhcsaládjainak eltulajdonításával gyanúsítható Tolna és Baranya megyében, ketten jelenleg előzetes letartóztatásban vannak. A kár meghaladja a tízmillió forintot. A bűncselekmény felderítésében sásdi és szentlőrinci rendőrök segítettek, mondta el Szíjártó István városi rendőrkapitány.

A gyanúsítottak vallomása alapján került a rendőrség látókörébe négy ugyancsak Baranya megyei méhész, akik feltűnően alacsony áron vásárolták meg a lopott méheket és kaptárakat. Őket orgazdasággal gyanúsítják.

Szíjártó István tájékoztatása szerint az orgazdák közül volt, aki beismerő vallomást tett, más jóhiszemű vásárlónak tüntette fel magát, és ismerősét kérte meg, hogy igazolja a méhek eredetét.

A rendőrök több méhkeretet, kaptárt és méhcsaládot lefoglaltak, a sértettek kártalanítása mégsem egyszerű, mert a méheket járványügyi okból nem célszerű kiadni. A rendőrkapitányság ezért kezdeményezi a gyanúsítottak vagyonának zár alá vételét.

Kovács Csaba, a Dombóvári Méhész és Gazda egyesület elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a sorozatos lopások hátterében az állhat, hogy idén jelentősen nőtt a méhcsaládok és a méz ára. Egy méhcsalád jelenleg 25-30 ezer forintba kerül, egy kilogramm jó minőségű akácméz ára pedig eléri a 2000 forintot. Az egyesület elnöke egy üveg mézzel és pénzjutalommal köszönte meg a felderítésben résztvevő rendőrök munkáját.