Hétvégéig marad a kánikula

2009.07.16. 08:52 Módosítva: 2009.07.16. 08:52
Csütörtöktől már csak az ország középső és keleti harmadában lesz érvényben hőségriadó, azokon a területeken, ahol a napi középhőmérséklet péntekig meghaladhatja a 25 fokot. Szombattól erőteljes lehűlésre lehet számítani.

Gyenge front vonul át az ország felett, de a hét végéig marad a kánikula, enyhülés csak vasárnaptól várható. A Dunántúlon a front hatására mérséklődik a hőség. A front az ország középső, majd keleti, északkeleti részén zivatarokat okoz, de komoly lehűlés itt nem lesz, így a hőmérséklet továbbra is 30-35 Celsius-fok körül alakul.

Az ország keleti tájain és a déli területeken tehát marad a kánikula - ezeken a helyeken a napi középhőmérséklet eléri a 25-27 fokot. A hőségriadó is eszerint változik: már csak az ország középső és keleti harmadában lesz érvényben, azokon a területeken, ahol a napi középhőmérséklet péntekig meghaladhatja a 25 fokot.

DSZZS20090715303

Mivel csütörtökön már nem lesz országos a kánikula, az országos tisztifőorvos már csak az ország középső és keleti harmadára rendel el 2. fokozatú hőségriasztást. Az érintett területeken az esti órákban locsolni kell a közterületeket és közzé kell tenni az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.

Hétvégén lehűlés

Pénteken sokfelé lesz az országban nagy hőség, átmenetileg visszamelegednek a nyugati tájak is. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken is lehet számolni 25 fokot meghaladó napi középhőmérséklettel.

Az előrejelzések szerint a hét végéig marad a kánikula, szombaton azonban egy erőteljesebb hidegfront éri el az országot, amelynek köszönhetően mintegy tíz fokkal csökken a hőmérséklet, felfrissül a levegő. Hétfőtől ismét fokozatosan emelkedik majd a hőmérséklet, a jövő hét második felében megint kánikulára lehet számítani, az előrejelzések szerint még melegebb lesz, mint ezen a héten.

D  VG20090715021

Szerdán a kánikula ellenére a melegrekord nem dőlt meg, szerdán Fülöpházán 36,1 Celsius-fokot mértek, ami két fokkal marad el a rekordtól.

Az ÁNTSZ azt tanácsolja a hőségriasztás ideje alatt, hogy a déli órákban hűvös helyen tartózkodjanak az emberek. Nappal csukjanak be ajtót, ablakot és sötétítsenek be. Minél többet igyanak, mivel az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell.