Magyarokat kényszerítettek koldulásra Spanyolországban

2009.07.16. 18:23
Erőszakkal koldulásra kényszerítettek Spanyolországban magyar és román állampolgárokat. A spanyol rendőrség négy embert letartóztatott, de még tart a nyomozás, további letartóztatásokra lehet számítani.

Fenyegetéssel és veréssel koldulásra kényszerítettek a spanyolországi Alicantéban tucatnyi magyar és román állampolgárt, köztük fogyatékosokat, emiatt a rendőrség négy embert letartóztatott, jelentette csütörtökön a spanyol sajtó.

Az ügy még nincs lezárva, további letartóztatásokra lehet számítani, írta az El Mundo. A letartóztatottak Magyarországról és Romániából munkalehetőség - narancsszedés - ígéretével csalták Spanyolországba az áldozataikat. A megérkezés után elvették az okmányaikat, és utcai koldulásra kényszerítették őket.

A kényszerkoldusokat reggelente kirakták a város egy-egy pontjára, és estig magukra hagyták őket. Az összegyűlt pénzt elvették tőlük. Az áldozatok közül egyeseknek testi fogyatékosságai vannak, mások csak színlelték a nyomorékságot.

A bűnözők három gépkocsival bonyolították le a koldulók mozgatását; ezeket a rendőrség elkobozta. Az áldozatokat szabadon engedték, de négy gyanúsított letartóztatásban maradt. Két gyermeket ideiglenesen állami gondozásba vettek. A nyomozás még folyik.