Óriástintahalaktól rettegnek Kaliforniában

2009.07.17. 20:18 Módosítva: 2009.07.17. 20:40
A héten rengeteg tintahal érkezett a kaliforniai San Diegóhoz közeli vizekbe. A korábbi tapasztalatok alapján aggresszívnek mondott állatok miatt sok búvár inkább a parton maradt. A vízbe merészkedők azonban inkább kíváncsinak, mint veszélyesnek nevezték a tintahalakat.

Agresszív óriástintahalak lepték el a San Diegóhoz közeli vizeket, írja a Guardian. Az állatok több búvárt megijesztettek, a kaliforniai strandolók pedig partra vetett halott tintahalakról számoltak be.

A 45 kilós állatok a héten jelentek meg, amire válaszul sok búvár inkább a parton maradt. "Nem mennék közéjük a vízben, pontosan ugyanabból az okból, amiért a Serengetiben élő oroszlánfalkához sem sétálnék oda" - mondta Mike Bear, az egyik helyi búvár.

jumbo450

Mások viszont nem hagyták ki az alkalmat, hogy ekkora tintahalakkal úszhatnak együtt. A Guardiannak nyilatkozó Roger Uzun, tapasztalt búvár azt mondta, húsz percig tartózkodott az állatok közelében, és inkább kíváncsinak, semmint aggresszívnak nevezte őket.

Az Antarktisz felől Amerika partjai mentén haladó áramlatról Humboldt tintahalnak nevezett állatok korábban többször megtámadtak már embereket. Azonban leginkább csak a búvárokat zavarják, az vízfelszínhez közeli úszók nincsenek veszélyben.

A színük miatt vörös ördögöknek is nevezett tintahalakat vizsgáló búvároknak az állatok aggresszív természete miatt gyakran különböző biztonsági intézkedésekre, például ketrecre volt szüksége.

Az általában Amerikától délre a mélyebb vizekben élő tintahal akár ezerfős csoportokban is feltűnik, és 26 km/h-s sebességgel is közeledhet.