Földcsuszamlás nyelt el egy házat

2009.07.18. 19:42
Elsüllyedt egy családi ház szombaton hajnalban a németországi Szász-Anhalt tartományban. Három személy eltűnt, életben maradásukra nincs sok remény.

A katasztrófa kora hajnalban történt Magdeburgtól délnyugatra Nachterstedt kisvárosban. A hatóságok hivatalos közlése szerint egyelőre ismeretlen okokból a közvetlen közelben fekvő bányató mellett földcsuszamlás történt és egy hatalmas kráter keletkezett.

K EPA20090718034

A földcsuszamlás következtében egy kétemeletes családi ház egyszerűen elsüllyedt a bányatóban, egy másik ház egy része pedig szintén hasonló sorsra jutott. Az első házban a hatóságok ismeretei szerint három személy tartózkodott, de nem zárják ki egy negyedik személy ottlétét sem. A másik ház lakói nem tartózkodtak otthon.

A helyszínre vezényelt mentőosztagok, rendőrök, illetve tűzoltók megkezdték a mentési munkálatokat. A hatóságok több környező házat kiürítettek, 44 személyt evakuáltak. Az áldozatokat keresve a tavat helikopterekkel és kamerákkal pásztázták, a kutatások azonban szombat késő délutánig semmi eredménnyel nem jártak.

A szász-anhalti hatóságok délutáni sajtóértekezlete szerint Nachterstedtben a kilencvenes évekig szénbányászat folyt, a fejtés megszüntetése után egy mesterséges bányatavat hoztak létre. Az illetékesek azt állították, hogy az elmúlt időszakban semmi jel nem utalt arra, hogy a körzetben földcsuszamlás veszélye fenyegetne. Korábbi hírek szerint az elmúlt napok heves esőzései hozzájárulhattak a föld lazulásához, ezt azonban a hatóságok nem erősítették meg. A gyanú szerint azonban a korábbi munkálatok nyomán a tó szakszerűtlen kialakítása mindenképp hozzájárulhatott a mostani katasztrófához.

Egyelőre nem tudni, ki a felelős a történtekért. Nachterstedt kisvárosban óriási pánik alakult ki. A hatóságok a bányató közvetlen környékét teljesen lezárták.

K EPA20090718031

Németországban március elején hatalmas felzúdulást okozott, hogy szinte pillanatok alatt összeomlott a kölni történeti levéltár több emeletes épülete, magával sodorva két másik épületet is. A katasztrófa kivizsgálása jelenleg is folyamatban van, a hatóságok annyit azonban előzetesen megállapítottak: a szerencsétlenség a közelben zajló metróépítés során elkövetett durva hibák következménye volt. A kölni levéltár összeomlása két halálos áldozatot követelt, az anyagi károk - beleértve a levéltári kincsek jelentős részének megsemmisülését is - felbecsülhetetlenek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport