30 embert és több hajót kellett kimenteni a Balatonból

2009.07.19. 13:45
A szombati viharban több tucatnyi embert és hajót mentettek ki a Balatonból a vízirendőrök és vízimentők, a kárfelmérés jelenleg is tart.

Horváth László, a Balatoni Vizirendészeti Rendőrkapitányság vezetője arról számolt be, hogy a vízirendőrök 12 esetben 30 embert mentettek ki a vízből a szombati viharban. A szokatlan irányú és erejű déli szél először fürdőzőket sodort bajba, akik nem tudtak saját erejükből partra jutni. Később tudásukat túlértékelő szörfösök, és néhány csónakos horgász kimentése jelentett feladatot a vízirendőröknek.

D  HB20090718003

Szombat délután a tó különböző térségeiben 85-105 kilométer/órás erősségű szelet mértek. A vihar miatt letiltott rendezvények, vitorlásversenyek közül többet vasárnap tartanak meg. A vihar stégeket borított fel, elszabadult több vitorlás és csónak, az ezekből adódó károk felmérése még zajlik - mondta a rendőrkapitány.

Tar Mihány, a Vízmentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője arról számolt be, hogy a vízimentők folyamatosan járőröző hat hajója több tucatnyi bajba jutottat mentett ki a Balatonból a szombati viharban. A vízirendőrökkel együtt már a vihar előtt igyekeztek kitessékelni mindenkit a vízből, amit többnyire fegyelmezetten vettek tudomásul a fürdőzők, szörfösök, és a horgászok. Sikerült megfelelően kiüríteni a tavat, mire veszélyessé vált ez erős szél, de így is akadt segítségre szoruló.

D  HB20090718007

Gondot okozott, hogy a szél erősödése több szörföst visszacsábított a vízre, akik közül néhányan aztán mentésre szorultak. A felborult vagy elsüllyedt hajók, csónakok többsége kikötött vagy lehorgonyzott, üres állapotban szenvedett viharkárt.