Meghalt egy új influenzás magyar

2009.07.22. 14:16 Módosítva: 2009.07.22. 20:35
Az új influenzavírus okozta egy 41 éves férfi halálát Magyarországon, feltehetően külföldön kapta meg a betegséget. A férfi az influenza vírusa miatt kialakuló tüdőgyulladásba halt bele, és csak a boncolás közben derült ki, hogy a H1N1 vírussal fertőződött meg. Október elején kezdődhet Magyarországon a betegség elleni oltás, addigra 4 millió embernek elegendő vakcina készül el.

Meghalt egy 41 éves férfi Magyarországon az új influenzavírus okozta megbetegedésben. Ez az első eset, hogy hazánkban halálos áldozata van a H1N1 vírusnak.

A hírt Falus Ferenc országos tisztifőorvos a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón megerősítette. Falus Ferenc elmondta, hogy a férfi az influenza vírusa miatt kialakuló tüdőgyulladásba halt bele múlt héten szerdán, és csak a boncolás közben derült ki, hogy a H1N1 vírussal fertőződött meg. A férfi korábban nem járt orvosnál, láza nem volt, szív- és tüdőbeteg volt.

A tiszti főorvos az esetet ismertetve elmondta, a férfi hirtelen, közterületen halt meg, azonban azt nem volt hajlandó elárulni, hogy az ország melyik részén, illetve melyik településén történt a haláleset.

A Dél-Dunántúlról küldték fel a fővárosba annak a 41 éves férfi mintáját, mondta Schäffer Károly, az ÁNTSZ dél-dunántúli regionális tiszti főorvosa. Azt azonban nem erősítette meg, hogy a férfi ott is élt.

Falus Ferenc kérdésre válaszolva közölte, hogy az elhunyt férfi családjában sem volt új vírusos megbetegedés. Csak valószínűsítik, hogy az elhunyt hol kaphatta meg a betegséget, feltehetően külföldön, mondta a tiszti főorvos.

Falus Ferenc kitért arra, hogy Magyarországon 36-ra emelkedett az új típusú influenzás esetek száma.

Nem késlekedtek

Nem késlekedett a tisztiorvosi hivatal az új vírussal fertőzött, egy hete meghalt férfi halálhírének közlésével, tájékoztatott az ÁNTSZ szerda este. Közleményükben azt írták, az Országos Epidemiológiai Központ víruslaboratóriuma a férfi bonctermi vizsgálati anyagát kedd este kapta meg.

A pozitív vizsgálati eredmények és a beteg beazonosítása után megtörtént a hazai egészségügyi kormányzat és a lakosság, az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Európai Betegségmegelőző Központ (ECDC) tájékoztatása, "így nem állja meg a helyét az az állítás, mely szerint az ÁNTSZ késlekedett az eset közzétételével" - fogalmaznak.

Októberben kezdik az oltást

Októberre több mint négymillió ember beoltására alkalmas vakcina lesz Magyarországon, folytatta Szollár Domokos kormányszóvivő. Október elején kezdődhet az oltás és lesz annyi oltóanyag, hogy mindenkire jusson ebből, mondta a kormányszóvivő.

Magyarországon jelenleg párhuzamosan fut az oltóanyag gyártásának előkészülete és a szükséges hatósági engedélyeztetési folyamat. Várhatóan szeptember közepére, végére rendelkezésre áll az engedély és ekkor már a nagyüzemi gyártás is elkezdődhet, tette hozzá Szollár Domokos.

Pesti Imre a Fidesz egészségügyi munkacsoportjának rendkívüli ülése után felhívta a figyelmet arra, hogy a kórházak a jelenlegi finanszírozás mellett nem fognak tudni teljes körű ellátást nyújtani egy járvány esetén. Szerinte Magyarország késik az oltóanyagok gyártásával.

Nem rendkívüli haláleset

Az állapotát súlyosbító alapbetegségei voltak annak a 41 évesen elhunyt férfinak, akinél az influenza A(H1N1)vírusának jelenlétét igazolta az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ PCR vizsgálata, olvasható a kormányszóvivői iroda szerdai közleményében. Eddig 36 megbetegedést regisztráltak Magyarországon, ebből 35 enyhe lefolyású volt, 1 ember – aki vírusfertőzést súlyosbító alapbetegségekben szenvedett – életét vesztette.

A közlemény szerint a beteg halálát nem lehet rendkívülinek minősíteni, mert a szezonális influenzában is minden évben néhányan rendkívül gyorsan kialakuló tüdőgyulladásban vesztik életüket. Rajta kívül az elmúlt 24 órában 7 beteget regisztráltak, mindegyiknél enyhe lefolyású a betegség, közülük kettőt kórházban figyelnek meg, a többieket tartózkodási helyükön különítették el.

Az influenza cseppfertőzéssel terjed. A személyes és általános higiénés szabályok betartása védelmet nyújt. Ezért különösen fontos, hogy gyakran mossunk kezet szappannal, melegvízzel. Ne nyúljunk a szemünkbe, orrunkba, szánkba. Egyszer használatos papírzsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk.

Az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Tisztiorvosi Szolgálat folyamatosan tájékoztatja a lakosságot az Egészségügyi Minisztérium, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és az Országos Epidemiológiai Központ honlapokon, valamint az ingynesen hívható 06-80-204-217-es zöldszámon.

Az eddigi adatok alapján az új influenza részben azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen alapbetegsége is van, vagy szövődmények alakulnak ki és egy bakteriális fertőzés legyőzi az amúgy is gyenge immunrendszert. Voltak ugyanakkor olyan halálesetek is, amikor a H1N1-es vírus közvetlenül vérző tüdőgyulladást okozott, amivel szemben az orvostudomány jelenleg tehetetlen, mondta korábban Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke. Ilyen súlyos vírusfertőzés egyébként ritkán a szezonális influenzánál is előfordul, tette hozzá.

Július közepén halt meg Nagy-Britanniában az első olyan új influenzás beteg, akinek semmilyen más betegsége nem volt. A halálhír bejelentésekor azt hangsúlyozták, hogy a legtöbb esetben a vírus csak enyhe lefolyású betegséget okoz, ritkán fordul elő, hogy súlyosabb következményekkel jár.

Brit oltóközpont
Brit oltóközpont

Felkészültek a megelőzésre

Nem kell változtatni a járványmegelőzés stratégiáján, mert a vírus abban az ütemben terjed, ahogy a szakemberek számítottak rá és a felkészülés is tervszerűen halad, mondta Bujdosó László szerdán. A haláleset azt tudatosítja, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) komolyan gondolta, amikor pandémiáról, azaz világjárványról beszélt, tette hozzá Bujdosó László. Mint mondta, a haláleset után ha lehet, még eltökéltebben kell dolgozni a járvány megelőzéséért azoknak, akiknek ebben feladatuk van.

Kifejtette, az állampolgárok jelenleg még nem túl sok mindent tehetnek azon túl, hogy ha influenzás tüneteket észlelnek magukon, akkor orvoshoz fordulnak, és jobban odafigyelnek a higiénés szabályokra, különösen akkor, ha külföldön járnak.

Például a vírussal leginkább érintett országokban - Argentínában, Chilében, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában - járva kerüljék a kontaktust az influenzás betegekkel, figyeljenek oda a személyi higiénére, a gyakori kézmosásra, és kerüljék el a nagy tömegrendezvényeket ezekben az országokban.

Azt mondta, a járvány abban az ütemben terjed, ahogyan arra számítottak, ezért a felkészülés - az oltóanyag-előállítás üteme, kipróbálása, ellenőrzése - is ott tart, ahogy előre eltervezték. Kifejtette, Európában Nagy-Britanniában és Spanyolországban voltak inkább halálesetek, de nem számítottak arra, hogy éppen Magyarországon hal meg a következő beteg.

Nyáron potyognak a megbetegedések

Úgy fogalmazott, nyáron nagyjából így kell terjednie a vírusnak, potyognak a megbetegedések. Arra számítanak, hogy a késő őszi, kora téli időszakra kell igazán odafigyelni, akkorra kell a nagy járvány megelőzésére minden intézkedést megtenni, jelentette ki.

Hangsúlyozta, a felkészülés és a megelőző intézkedések előkészületei tervszerűen haladnak. A terveknek megfelelő ütemben halad az oltóanyaggyártás, szeptember második felére olyan mennyiségben áll rendelkezésre az oltóanyag, hogy tömegesen lehet majd oltani. Jelenleg azt tervezik meg, milyen szállítási útvonalon jut el az oltóanyag az orvosokhoz, a beoltandókhoz, és ehhez milyen hűtési technikára lesz szükség.

Külföldön járt fertőzöttek

Magyarországon május 29-én jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter, hogy először mutatták ki az új influenzavírust, egy brazil állampolgárnál. A brazil férfi Egerben lett beteg, beutalták a helyi kórházba, ahol mintát vettek tőle, ami negatív volt. A mintát elküldték az Országos Epidemiológiai Központba. Ott a további laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a H1N1 vírust a szervezetében.

A brazil állampolgárságú férfi New Yorkban él és turistaként érkezett Magyarországra. Érkezésekor még nem volt beteg. Később belázasodott, és felső légúti tünetekkel háziorvoshoz fordult. Az orvos megvizsgálta és tünetei alapján beutalta az egri kórházba.

Kedden az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat arról számolt be, hogy újabb három betegnél igazolták a H1N1-es vírust, velük együtt eddig 29-en betegedtek meg Magyarországon. Mindhárom beteg külföldön járt, tüneteik azonban már csak Magyarországon jelentkeztek. Kórházi vagy gyógyszeres kezelésre egyiküknek sem volt szüksége, és a környezetükben sem fertőződött meg senki.

Az áprilisi kamera bemutató Ferihegyen
Az áprilisi kamera bemutató Ferihegyen

Az új vírussal fertőzött emberek kiszűréséhez április 30-tól infravörös, úgynevezett szomatoinfra-kamerákkal vizsgálták meg a Ferihegyen leszálló utasokat, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 5-ös riasztási fokozatot rendelt el a járvány miatt. Több mint 178 ezer utas megvizsgálásával 279 embert szűrtek ki, míg 362-en maguk jelentkeztek a magyar hatóságoknál, de a 641 ember egyikénél sem volt kimutatható az új típusú influenza vírusa. A kamerákat június 9-én szerelték le.

A WHO adatai szerint a világon már több mint 700-an haltak meg az új típusú influenzában, amióta Mexikóban megjelent a vírus. Június eleje óta a halálos áldozatok száma csaknem 300-zal növekedett. A WHO vizsgálja, milyen további lépéseket ajánljon a kór terjedése ellen.

Európában Nagy-Britanniában terjed a leggyorsabban a járvány, múlt héten már 29 halálos áldozatot és 55 ezer megbetegedést regisztráltak.

Készül az oltóanyag

Az influenza elleni oltóanyag gyártásához szükséges vadvírust az Egyesült Államok betegségmegelőző és -ellenőrző központjától kapta meg Magyarország, a világon második országként, jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter május 6-án. A gyártóval kötött szerződés szerint az első vakcinacsomag legalább félmillió oltóanyagot tartalmaz, utána hetente elérhető ez a mennyiség.

Székely Tamás május 28-án azt közölte, hogy Magyarország hivatalosan megkapta az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) az új típusú influenza elleni oltóanyag előállításának alapjául szolgáló vírustörzset. Ebből a genetikailag módosított vírustörzsből állítja elő a vakcinát az Omninvest 8-12 hét alatt, így ősz elejére - a klinikai és egyéb vizsgálatok után - rendelkezésre áll majd a megfelelő mennyiségű oltóanyag, mondta akkor a tárcavezető. Székely Tamás hozzátette, a WHO egy időben juttatta el az oltóanyaggyártó-kapacitással rendelkező országoknak a vírustörzset.

A WHO két gyógyszert ajánlott a betegség kezelésére, az oseltamivir és a zanamivir tartalmú antivirális szereket. Magyarországon nyár közepétől már a zanamivir tartalmú készítmény is elérhető a patikákban.

Július közepén a WHO felhívásban közölte, hogy a H1N1 influenza kezelésére ajánlott gyógyszerek közül az oseltamivir tartalmú szerrel szemben rezisztens (ellenálló) vírusokat izoláltak, azaz a kórokozók körében elkezdett kialakulni a rezisztencia. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a rezisztens vírusok a másik, a zanamivir tartalmú antivirális (vírusellenes) szerrel szemben érzékenyek, vagyis a szer elpusztítja őket.

A WHO jelentése szerint Dániában, Japánban, Kínában, sőt már az Egyesült Államokban is olyan H1N1 vírusokat találtak, amelyek rezisztensek az oseltamivir tartalmú antivirális készítményre. Ezeket a vírusokat három olyan betegnél izolálták, akiknek súlyos tünetei voltak. Ugyanakkor, miközben a kórokozók rezisztensek voltak az oseltamivirre, a zanamivir tartalmú antivirális készítményre érzékenyek voltak.

Az ÁNTSZ ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az említett három eset szórványosnak minősül, ugyanis a többi vizsgált vírus nem mutatta ezt az eltérést, így a jelenlegi információk alapján semmi jel nem mutat arra, hogy a A/H1N1 vírus ellen széles körben antivirális rezisztencia lenne kialakulóban. Hangsúlyozták azt is, hogy a WHO éppen ezért nem is változtatott a klinikai kezelési ajánlásain és közölte, hogy a vírusellenes szerek továbbra is kulcsfontosságúak az influenza-világjárvány elleni küzdelemben.

Thaiföldön iskolákat fertőtlenítenek

Bangkokban az elmúlt héten újabb húsz ember halt meg H1N1-es vírussal megfertőződve, ezzel a világméretű járvány halálos áldozatainak száma 44-re emelkedett a délkelet-ázsiai országban, jelentette be szerdán a bangkoki egészségügyi minisztérium. Thaiföldön eddig 6776 esetet regisztráltak, 35 beteget állandó megfigyelés alatt tartanak, közülük hétnek az állapota súlyos.

Bangkokban a napokban 435 állami kezelésű iskolát zártak be, hogy járványügyi szakemberek alaposan kitakarítsák az épületeket, és ezzel is tegyenek a kór terjedése ellen. Az egészségügyi hatóságok most a magánkézben lévő tanintézeteket is kérik, szüneteltessék egy időre az oktatást, hogy ezekben az iskolákban is el lehessen végezni a fertőtlenítést.