Gyerekeket veszélyeztet az új influenza Nagy-Britanniában

2009.07.23. 18:26
Egy hét alatt százezer új influenzás esetet regisztráltak Nagy-Britanniában, ezzel majdnem kétszeresére nőtt a megbetegedések száma. Az új fertőzések zömét Angliában regisztrálták. A vírus gyors terjedéséhez hozzájárult a hűvös esős időjárás. Csütörtökön elindult a telefonos és online orvosi szolgáltatás, hogy tehermentesítsék a körzeti orvosi rendelőket.

Az elmúlt héten százezren fertőződtek meg Nagy-Britanniában - elsősorban Angliában - az új influenzavírustól, a halottak száma eddig 31, közölte csütörtökön a brit kormány. Szintén csütörtökön indult a telefonos és internetes szolgáltatás a szokásosnál sokkal nagyobb forgalmú körzeti orvosi rendelők tehermentesítésére.

Az egészségügyi minisztérium hivatalos becslése szerint az utóbbi hét nap alatt csaknem megkétszereződött a betegek száma, egy héttel korábban ugyanis 55 ezer új esetet regisztráltak.

Az új fertőzések zömét Angliában jegyezték fel. A betegek között eddig előfordult 31 haláleset közül 26 szintén Angliában történt. A minisztérium adatai szerint azonban az áldozatok legalább kétharmada más, súlyos egészségügyi problémákkal is küszködött, amikor a betegséget elkapta.

Jelenleg 840 fertőzöttet kezelnek kórházban, közülük 63-at intenzív osztályon. A betegek jelentős többsége 14 év alatti gyermek.

Sir Liam Donaldson angol-walesi tiszti főorvos csütörtök délutáni tájékoztatóján azt mondta, miután a héten véget ért az angliai iskolaév, várhatóan csökkenni fog az új fertőzések száma a következő időszakban. A hatóságok ugyanakkor attól tartanak, hogy ősztől - a hűvösebb idő beálltával és az oktatás újrakezdésével - ismét gyorsul a kór terjedése.

A betegek számának eddigi rendkívül gyors emelkedéséhez hozzájárult a meglehetősen hűvös brit nyár: az elmúlt hetekben ritkán emelkedett 20 fok fölé a hőmérséklet Nagy-Britanniában, és szinte folyamatosan esős, szeles az időjárás.

Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) tehermentesítésére csütörtöktől telefonos és internetes szolgáltatás indult Angliában. Ezt azok vehetik igénybe, akik a tünetek alapján úgy gondolják, hogy az új vírustörzzsel fertőződtek. A telefonközpontban 1500-an várják a betegek hívását; őket az elmúlt héten vették fel és képezték ki a feladat ellátására.

A világon egyedülálló kezdeményezést sok bírálat éri, mivel a telefonkezelőknek semmilyen orvosi képzettségük nincs. Az egészségügyi hatóságok szerint azonban ez nem is szükséges, mivel a hívóknak egy listáról teszik fel a tünetekre vonatkozó kérdéseket, és megfelelő válaszok esetén a beteg egy személyre szóló kódszámot kap.

Ezzel a számmal és a hívó valamely fényképes személyazonosító okmányával a beteg - előzetesen szintén azonosított - megbízottja a megadott körzeti elosztóhelyről felvehet egy adag Tamiflu vírusellenes orvosságot. Ugyanez az eljárás az internetes szolgáltatás esetében is, csak a honlapon a beteg maga tölti ki a tünetekre vonatkozó kérdőívet, és a rendszer ennek alapján adja ki az egyéni azonosító kódot szükség esetén.

A kezdeményezés bírálói szerint a rendszerrel könnyű visszaélni, például úgy, hogy a nem fertőzöttek közül is sokan betegnek adják ki magukat, hogy még a fertőződés előtt hozzájussanak a gyógyszerhez. Szakértők azonban arra intik a lakosságot, hogy nem érdemes a szert felhalmozni, mert a betegség az esetek nagy többségében enyhe lefolyású, és a készítmény mellékhatásai kellemetlenebbek lehetnek a kór tüneteinél.