Idegenlégiós okozott erdőtüzet Franciaországban

2009.07.23. 21:31
A franciaországi idegenlégió felel azért, hogy szerdán 1300 hektáron pusztított tűz az ország déli részén. A lángok Marseille-t is elérték, 300 embert kellett evakuálni. Egy lőgyakorlaton olyan lövedékeket használtak, amelyekkel ebben az időszakban tilos gyakorlatozni. Egy tiszthelyettest őrizetbe vettek.

Felfüggesztették és őrizetbe vették csütörtökön a dél-franciaországi Marseille közelében pusztított erdőtűzért felelős idegenlégióst. Francois Fillon francia miniszterelnök szerint megbocsáthatatlan szakmai hiba okozta a tűzet.

A lángok szerda délután csaptak fel, miután a Carpiagne-i katonai bázison lőgyakorlatot tartott az idegenlégió. A szeles időben, a 32 fokos hőségben a tűz gyorsan terjedt: 1300 hektárnyi területet emésztettek fel a lángok, elérték Marseille városát is, ahol több tucatnyi ház leégett az ezer lakosú Trois-Ponts nevű keleti negyedben. Háromszáz embert kellett evakuálni, de senki sem sérült meg. A közel ötszáz tűzoltónak csütörtök reggelre sikerült megállítania a tűz terjedését.

A Carpiagne katonai bázis - ahol 1500 idegenlégiós állomásozik - egy erdővel körülvett 1500 hektárnyi mészfennsíkon terül el a Földközi-tenger öble felett. A kormányfő a védelmi és belügyminiszterrel együtt tett látogatást a helyszínen.

"A tüzet egyértelműen szakmai hiba okozta, mivel a katonai gyakorlaton nyomjelző lövedékeket használtak ... A nyomjelző lövedékek használata tilos, nemcsak a (nyári turista) szezonban, hanem minden déli bázison, néhány kivételt leszámítva" - közölte Fillon. Hozzátette: "Itt nem volt külön engedély. Vagyis hiba történt. A katonai vizsgálat már folyamatban van, és természetesen az igazságügyi eljárás is megkezdődött".

A hadsereg már délelőtt felfüggesztette, majd a marseille-i ügyészség őrizetbe vette a gyakorlatért felelős idegenlégióst, de a nevét nem hozták nyilvánosságra. Annyi azonban a francia sajtóba kiszivárgott, hogy egy negyven év körüli francia állampolgárságú, tapasztalt tiszthelyettesről van szó, akit kiváló katonának tartanak a felettesei.

A lőgyakorlaton heten vettek részt és olyan lövedékeket használtak, amelyekkel május 1. és november 1. között tilos Dél-Franciaországban gyakorlatozni.

"Várjuk a két vizsgálat eredményét a döntések előtt, de mindenképpen lesznek döntések, ami azt jelenti, hogy szankciókat kell elrendelni azok ellen, akik ilyen súlyos szakmai hibákat követtek el" - folytatta a kormányfő.

Hervé Morin védelmi miniszter szerint "nagyon sajnálatos eset történt egy katona részéről, aki nem használhatta volna fegyverét ilyen körülmények között". Azt is leszögezte, nem ítélhető el a hadsereg.

Jean-Claude Gaudin, Marseille kormánypárti polgármestere hihetetlen ostobaságnak nevezte, hogy az idegenlégiósok 32 fokban és szeles időben tartanak lőgyakorlatot a város határában. Szerinte ez nem először fordult elő.