Idősek nem zarándokolhatnak Mekkába

2009.07.23. 07:04 Módosítva: 2009.07.23. 07:31
Az arab országok a H1N1 vírus terjedését akarják megakadályozni a mekkai zarándoklat korlátozásával. 2009-ben nem indulhatnának el a fertőzés által leginkább veszélyeztetett idősek, terhes nők, és gyerekek.

Az arab országok egészségügyi miniszterei az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szervezésében tartott kairói tanácskozásukon megállapodtak, hogy 2009-ben korlátozzák a mekkai zarándoklatot, hogy lassítsák az új típusú influenza terjedését.

A WHO szerint ezek a korlátozások a fertőzésnek leginkább kitett zarándokokra - az idős emberekre, várandós nőkre, a 12 év alatti gyermekekre és a krónikus betegségekben szenvedőre - vonatkoznának.

Hussein Gezairi, a WHO közel-keleti regionális igazgatója szerdán úgy vélte, hogy a szaúdi kormány bizonyára jóváhagyja ezeket az ajánlásokat. "A szaúdi kormány alkalmazza ezeket a korlátozásokat és senki nem kap vízumot, aki nem tartja be ezeket az intézkedéseket" - mondta.

Egyiptom azt ajánlotta a veszélynek leginkább kitett zarándokoknak, így a terhes nőknek, hogy idén ne menjenek Mekkába, miután meghalt az első egyiptomi fertőzött, egy nő, aki Szaúd-Arábiából tért haza.

Ibrahim el-Kerdani, a WHO egyiptomi szóvivője szerdán közölte: az intézkedést még a tanácskozáson részt vevő országoknak is jóvá kell hagyniuk.

A WHO pénteken figyelmeztetett, hogy a H1N1 vírus más járványokhoz viszonyítva minden korábbinál gyorsabban terjed világszerte.