A szörfmedencét lezárták, de az Aquaworld működik

2009.07.24. 11:23 Módosítva: 2009.07.24. 11:37
A csütörtöki halálos baleset vizsgálatának idejére lezárt szörfmedence kivételével ismét megnyitott az Aquaworld. A rendőrségen a biztonsági kamerák felvételeit elemzik, és a cég is belső vizsgálatot indított. Egyelőre nem találtak arra utaló jegyzőkönyvet, hogy a szörfmedencével korábban probléma lett volna.

Péntek reggel hatkor újra kinyított az újpesti Aquaworld, ahol csütörtökön életét vesztette egy kilencéves kisfiú. A tragédia körülményeit még vizsgálják, a rendőrség sajtóügyeletese megkeresésünkre csak annyit mondott, hogy jelenleg a biztonsági kamerák lefoglalt felvételeit elemzik.

A kisfiú csütörtök délután az élményfürdő szörfmedencéjének hullámgépébe zuhant. Kelecsényi Ágnes, az Aquaworld marketingigazgatójának tájékoztatása szerint a baleset idején a szörfmedence üzemelt, a teljes személyzet - az úszómester mellett egy oktató és egy instruktor is - jelen volt.

A szörfmedence, mint általában a hullámmedencék, nem folyamatosan üzemel. Óránként indítják be egy fél órára. A baleset részleteiről Kelecsényi nem tudott bővebb felvilágosítást adni, mivel még tart a rendőrség és a cég belső vizsgálata is. A Blikk pénteki számában megjelentek szerint a kisfiú alatt a hullámgéphez vezető aknát takarő fedél nyilt ki. A lap úgy tudja, hogy az aknafedél rögzítése már korábban meglazult, erről tíz napja jegyzőkönyv is készült. "Nem találtunk ilyen jegyzőkönyvet" - felelte érdeklődésünkre Kelecsényi.

Kemény Gábor, az Aquaworldöt építő Interstate Ingatlanfejlesztő volt műszaki vezetője szerint viszont a tragédia "borítékolható volt". A Borsnak adott nyilatkozata szerint négy hónappal az élményfürdő átadása előtt felmondott, mert "ellenkezett az elveimmel, hogy elkapkodva adják át. Több időre lett volna szükség a fürdő biztonságossá tételére, a tavaly decemberi átadással borítékolhatóvá vált a tragédia. A megnyitó óta már többen kulcscsonttörést szenvedtek a park csúszdáin".

A baleset után a szörfmedence lezárásán túl nem tettek további óvintézkedéseket. Kelecsényi szerint az élményfürdő többi medencéje üzemszerűen működik, a biztonságra, ahogy eddig is, úszó- és csúszdamesterek felügyelnek. Mint mondta, "bőven megvan a megfelelő személyzet, még több is, mint amennyi az előírt".