Fásy Ádám népszerűsítette volna az őssejtkutatást

2009.07.30. 16:51
Ügyvédjük szerint Pákh Imre és Fásy Ádám nem tudott arról, mi történik a laborban, ez nem volt része az ő feladatkörüknek, ezt orvosok végezték. A cégbírósági adatok szerint ugyanakkor mindketten tagjai voltak az IRM Magyarország Zrt.-nek.

Sem Pákh Imre műgyűjtő, sem pedig Fásy Ádám televíziós személyiség - akik a cégbírósági adatok szerint igazgatósági tagjai voltak az IRM Zrt.-nek - nem ismerte a társaság munkájának részleteit, így az sem tudta, hogy mi történik a laboratóriumban, mondta közös jogi képviselőjük, Nagy Krisztina csütörtökön.

Több helyszínen is végeztek illegális őssejtkezelést, az ezt alkalmazó cégnek, az IRM Magyarország Zrt.-nek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem, közölte szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője.

Bucsek Gábor őrnagy elmondta, a rendőrség 2008 decemberében hivatalból rendelte el a büntetőeljárást, mert arról szereztek információt, hogy őssejttel kapcsolatos kezelést végeznek Magyarországon. Ennek a nyomozásnak a négy gyanúsítottját hétfőn vette őrizetbe a rendőrség.

Az ügyvéd tájékoztatása szerint Fásy Ádám nem igazgatósági tagja volt az IRM Magyarország Zrt.-nek, hanem tiszteletbeli igazgatósági tagja. "Neki sem anyagi, sem tulajdonosi kapcsolata nem volt a céggel" - mondta Nagy Krisztina. Kifejtette, Fásynak médiaszemélyiségként az lett volna a feladata, hogy szerepet vállaljon a őssejtkutatás eredményeinek népszerűsítésében. Ez jövőbeni feladat volt, még nem végezte el, és csak attól kezdve vállalta ezt el, hogy a cég megszerezte az őssejttároláshoz az engedélyeket.

Pákh Imrével kapcsolatban Nagy Krisztina közölte, a műgyűjtőnek családi érintettsége van az őssejtkutatásban, ugyanis az édesapját kezelték ilyen terápiával Barbadoson. A kezelője az a Yuliy Baltaytis professzor volt, aki a sonline.hu szerdai információi szerint egyike azoknak az orvosoknak, akiket az NNI illegális őssejtbeültetés miatt hétfőn őrizetbe vett.

"Az édesapján nagyon sokat segített ez a kezelés, nagyon jó egészségi állapotnak örvend most is ennek a kezelésnek köszönhetően. Pákh Imre pedig azért, hogy ezt a sikert és egészségügyi előrelépést Magyarországra is el lehessen hozni, úgy döntött, hogy Seffer István doktor urat és Yuliy Baltaytis doktor urat kapcsolatba hozza egymással" - ismertette a jogi képviselő. Elmondása szerint Pákh Imre mindezt azért tette, hogy a két orvos Magyarországon is kiépíthesse a rendszert, ami sok országban teljesen legális. Példaként említette, hogy Ukrajnában és Barbadoson is engedéllyel működnek több tíz éve őssejtklinikák - nagyon jó eredményekkel.

Nagy Krisztina azt nem akarta megerősíteni, hogy a műgyűjtő valóban igazgatósági tagja volt az IRM Zrt.-nek.

"Hogy pontosan mi és hogyan történt az IRM Zrt.-n belül, arról sem Fásy Ádámnak, sem Pákh Imrének nincs tudomása, mert ez nem tartozott az ő feladatkörükbe. Erre megvoltak azok az orvosok, akik ezzel foglalkoztak" - emelte ki az ügyvéd. Hozzátette, sem Fásy Ádámot, sem Pákh Imrét nem kereste meg eddig a hatóság az üggyel kapcsolatban.

Pákh Imre a Blikk csütörtöki számának az őssejtügyről azt mondta, feltevése szerint "olyan érzékeny területre léptünk, ahol privát, talán kínai üzleti érdekeket sérthettünk".

A lap cikke szerint az éppen külföldön tartózkodó Pákh Imre azt nyilatkozta, megdöbbent, amikor ismerősei, barátai telefonhívásaiból megtudta, hogy Seffer Istvánt - az IRM résztulajdonosát - mivel vádolják. "Kizártnak tartom, hogy akár ő, akár bárki más a cég részéről törvénybe ütköző dolgot tett volna".

Pákh Imre szerint egy befektetési csoportot képviselt, a menedzsment munkájában nem vett részt. A cég már egy éve nem működik, felszámolás alatt van, hiszen azokat az engedélyeket, amelyek a működésük elején megvoltak, visszavonták. Mindez véleménye szerint azért történt, mert üzleti érdeket sértettek.

"Komolyan utána fogunk nézni, hogy mi állhat a háttérben, azt mindenesetre kétlem, hogy a rendőrségnek bizonyítékai volnának" - jelentette ki Pákh Imre.

Seffer Istvánt emberi test tiltott felhasználása gyanúja miatt tartóztatták le, rajta kívül még három embert, egy magyart, egy ukránt és egy amerikait helyeztek előzetes letartóztatásba.

Pákh Imre New York-i üzletember, műgyűjtő. Az internetre feltett önéletrajza szerint 1950-ben született Munkácson, ma pedig a világ legnagyobb, magánkézben lévő Munkácsy-gyűjteményét mondhatja magáénak.