Dió nagyságú jég esett Sződligeten

2009.08.04. 20:34 Módosítva: 2009.08.04. 21:43
Özönvízszerű eső és jégeső pusztított a Dunakanyar és Szabolcs megye több településén. A keleti országrészre narancs riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat.

Narancs riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország keleti felére, így ott bárhol előfordulhat heves zivatar, intenzív csapadék, erős vihar és jégeső.

A széllökések a 90 kilométer/órát is meghaladhatják, egyes helyeken két centiméteres jégdarabok is eshetnek.

Azokon a területeken, ahol felhőszakadás lehet, rövid idő alatt 50 milliméternél nagyobb mennyiségű eső is előfordulhat.

Pincéket öntött el a víz

A Pest megyei Sződligeten pincéket öntött el a víz - közölte Pintér Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

Több tűzoltóautó fecskendőkkel érkezett a helyszínre és azonnal nekiláttak a víz kiszivattyúzásához. A károkat egyelőre nem mérték fel.

A helyiek szerint este 7 óra tájban zúdult rég nem látott nagy mennyiségű csapadék a falura, dió nagyságú jégdarabok estek, amelyek tönkretették a veteményeket.

A szél is tombolt, ám szemtanúk szerint ez a tetőkben nem okozott kárt. Az alázúduló esőfüggöny időnként megritkult, aztán újult erővel ömlött a víz, ami pillanatokon belül elárasztotta a település árkait.

Az időkép.hu portál olvasói hasonló időjárásról számoltak be a Dunakanyar több településéről.

Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese az Index kérdésére elmondta, ez a zivatarlánc észak, északkelet felé halad, és várhatóan elkerüli a fővárost, de az éjszakai órákban délkelet felől egy újabb csapadéksáv érkezik, ami miatt Budapesten is elképzelhető nagyobb mennyiségű eső.

Szabolcsban is tombolt

Tetőket rongált, fákat döntött ki, elektromos vezetékeket tépett le a vihar Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Geszteréd környékén jégeső hullott, egy ház előtető-szerkezetét teljesen szétverte. Újfehértón villamosvezeték szakadt el, de volt kisebb áramszünet Nyírbátor és Nyíregyháza-Oros térségében is. Újfehértó és Nagykálló között fákat tépett ki a szél, azokat a közútra döntötte.

A Nyíregyháza-Vásárosnamény közötti 41-es főúton is leszakított ágak és kidöntött fák akadályozták a közlekedést rövidebb ideig. A legnagyobb mennyiségű eső Nyírbátor környékén hullott, ott szivattyúzásokhoz is riasztották a tűzoltókat.