Adalbert
15 °C
21 °C

Tevehúsra szoktatnák az ausztrálokat

2009.08.05. 17:23
Az ausztrál kormány megígérte az országban elszaporodó tevepopuláció létszámának szabályozását, azonban több állatvédő elítélte, hogy a kiszivárgott elképzeléseknek megfelelően helikopterről lőjjenek ki állatokat. Vágóhidak szerint népszerűsíteni kellene Ausztráliában a tevehús fogyasztását, és az őslakosok segítségével kellene elejteni az állatokat.

Jelenleg már egymilliónál is több vadon élő teve van Ausztráliában, ahol az állatok több szakértő szerint komolyan veszélyeztetik az ausztál sivatagok egyedi ökorendszerét, írja a The Australian. Az ausztrál kormányzat az előző héten 19 millió dollár elkülönítését ígérte a tevepopuláció létszámának szabályozására. Kiszivárgott elképzelések szerint helikopterről lőnék ki az állatokat, ugyanakkor vágóhidak szerint a tevehús fogyasztásának népszerűsítése és az őslakosok bevonása jelenthetné a megoldást.

A tevéket még a XIX. században telepítették be Ausztráliába, hogy elszállítsák a sivatagon át a nehéz felszereléseket az ország távoli részeire. Azonban a vasúti közlekedés fejlődésével szabadon engedték az állatokat, írja a Daily Mail. A vadon élő tevék létszáma előrejelzések szerint minden nyolc-tíz évben megduplázódik, a probléma leginkább az ország középső részén található Északi Területet érinti.

20081209-camel-australia

A kormány bejelentése megosztotta a környezetvédőket, akik közül többen hallani sem akarnak az állatok szabályozott leöléséről. A többség szerint ugyanakkor a betelepített tevék túlszaporodása valós veszélyt jelent az Ausztráliában őshonos állatfajokra, ráadásul az ausztrál őslakosok életét is megkeserítik az állatok. Ugyanakkor a szabályozást elfogadók közül is sokan elítélik, hogy a kormány kiszivárgott terveinek megfelelően helikopterről lőjjenek ki állatokat, a tetemeket pedig otthagyják a sivatagban. Úgy vélik, hogy sok állatot csak megsebesítenének a lövésekkel, amelyekre így később hosszú kínhalál várna.

Az Alice Springs közelében vágóhidat üzemeltető Garry Dann a tevék szabályozott elejtését javasolja. Dann kifejtette, hogy jelenleg is hónapról hónapra nő a kereslet a tevehús iránt, írja a Telegraph. A férfi vágóhídja tevéből készült kolbászt, darálthúst valamint húspogácsát is árul Ausztrália több részén.

"Ismerek olyanokat, akik egész életükben húst esznek reggel, délben, este" - mondta Dann, aki szerint közülük sokan egyáltalán nem tudnák megkülönböztetni a tevehúst a marhától. A tevehús egyébként alacsony koleszterintartalmú, és egészségesebb a marha- vagy bárányhúsnál, tette hozzá.

australian-desert-animals-5

A The Australiannek nyilatkozó Harvey Douglas, egy másik vágóhíd üzemeltetője egymilliárdos üzletet lát a tevehúsban, ami elmondása szerint évente legalább 400 állást biztosítana ausztrál őslakosoknak, akik segítenének az állatok elejtésében.

A kormány döntése Ausztrálián kívül is nagy port kavart. Az amerikai CNBC csatorna egyik műsorvezetője élő adásban nevezte tömeggyilkosnak Kevin Rudd ausztrál miniszterelnököt, aki az előző héten megígérte az országban található teveállomány csökkentését.

Az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyivel csökkentenék az egymilliós tevepopulációt, ugyanakkor a probléma kezelésével megbízott Dr. Glenn Edwards szerint jelentős közbelépésre van szükség.