Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Cigányokra támadtak Verőcén

2009.08.06. 00:57 Módosítva: 2009-08-06 13:32:37
Bőrfejűek támadtak a verőcei cigányokra szerdán, a Magyar Sziget elnevezésű rendezvényre tartó, "fehér Magyarországot" hirdető fiatalok egy terhes nőt és egy fiatal roma fiút vertek meg. A rendőrség bántalmazásról nem tud, de fokozott ellenőrzést tart a Pest megyei településen.

Raffael Gyula, a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának (MCF) Pest megyei elnöke az MTI-nek szerda késő este azt mondta: a településen élő romák tőle kértek segítséget, attól tartva, hogy az atrocitások tovább folytatódhatnak.

Gáspár István, a helyi romák szószólója, az MTI-nek azt mondta: a Magyar Sziget rendezvényre érkezőkkel már a korábbi évben is volt nézeteltérésük, de idén először került sor verekedésre. Közlése szerint kedden kopaszra nyírt, fekete nadrágot és pólót, fehér fűzős bakancsot viselő fiatalok szidalmazták lányát és két unokáját a Duna-parton, majd egy hasonló, 8-10 főből álló társaság szerda délután a helyi élelmiszerboltba tartó családtagjaira támadt rá. Az egyik lányát, aki terhes, fellökték, majd a nagyobbik fiát többször megütötték. Az inzultus miatt verekedés tört ki a "szigetlakók" és a helyi cigányok között. Közlése szerint a fiatalok "gyűlölöm a cigányokat" és "Fehér Magyarország" feliratú pólókat viseltek, és azzal fenyegették őket, hogy "még ma megölnek a faluban minden cigányt".

Mivel a településen nem alakult kisebbségi önkormányzat, az MCF megyei szervezetének vezetőjéhez fordultak a helyi romák, akik attól félnek, a szkinhedek bosszút állhatnak rajtuk. Gáspár István azt mondta, a helyi cigányok éjszakára figyelőszolgálatot állítottak fel az utcában, és reggelig őrzik egymás házát az esetleges támadástól.

Nem tettek feljelentést

Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön délelőtt az Index kérdésére megerősítette: a rendőrségnek nincs tudomása bántalmazásról, rendőri intézkedés ilyen jellegű bejelentés miatt nem volt. A településen megerősítették a rendőri jelenlétet, és a koncert szervezőivel megállapodtak abban, hogy a rendezvényre látogatók egy másik útvonalon, Kismaroson át közlekedhessenek. Kovács Viktória azt mondta, erre azért volt szükség, mert "az utcában virrasztást tartanak egy haláleset miatt".

A polgármester verziója

Bethlen Farkas polgármester a történtekről elmondta, hogy egy helybéli lakos kérésére sietett a helyszínre, ahol az út közepén egy mintegy 15 tagú, karókkal felfegyverkezett csoport verekedett nyolc, a szigeti fesztiválra igyekvő fiatallal. Hozzátette: közbelépése eredményeként a szigetlakók elszaladtak, ám egyiküket, aki a földön feküdt, három helybéli csákánynyelekkel tovább ütlegelte. Elmondta, végül sikerült őt is kimenekítenie, majd lecsillapítani a kedélyeket.

A szemtanúk az előzményekről ellentmondásosan nyilatkoztak. Volt, aki szerint egy várandós roma fiatalasszonyt részeg szigetlakók támadtak meg, a földre rántották és rugdosták, ezért tört ki a verekedés, míg mások szerint az ittas fiatalok közül valaki gúnyos megjegyzést tett az út mentén álldogáló cigányokra.

Korábban nem volt konfliktus

Egy tény, mondta a polgármester, hogy a községben élő cigányok és nem cigányok évek óta békében élnek egymással, és a korábbi sziget-rendezvények idején sem volt konfliktusuk.

Bethlen Farkas szerint a viszályt a politikusok gerjesztik, aminek azonban "nem szabad felülni". Ezt a véleményét hangoztatta a nap folyamán a cigány közönség és a szigeti rendezvény szervezői előtt is.

A Magyar Sziget fesztivált idén kilencedik alkalommal rendezik meg, a koncertekkel egybekötött előadások a hét elején kezdődtek és jövő hétfőig tartanak. A rendezvényen "nemzeti érzelmű" és hungarista, szkinhed zenekarok is fellépnek, képviselteti magát a Jobbik és a Magyar Gárda, a Betyársereg, valamint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom is. A szervezetek elnökei, köztük Vona Gábor, a Jobbik vezetője is előadást tart az idén májusban, Szegeden kötött nemzeti szövetségről.