Fegyverarzenált foglaltak le Borsodban

2009.08.06. 15:37 Módosítva: 2009.08.06. 18:29
Több tucat gépkarabélyt, kézigránátokat, lőszereket, lángszórót találtak egy tanyán. Harcászati segédeszközök, köztük céltáblák is előkerültek. Nem tudni, hogy az ügynek van-e köze a romák elleni támadássorozathoz. Veszprém megyében szerdán tizenkét helyen tartottak egyszerre házkutatást, akkor is több fegyvert lefoglalt a rendőrség.

Lőfegyverrel való visszaélés indult eljárás több ember ellen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Az egyik gyanúsítottnál május 11-én egy közúti ellenőrzés során szabálytalanul hatástalanított gépkarabélyt, később a lakásán éles lőfegyvert és hozzá tartozó tárakat találtak. Házkutatást tartottak egy Borsod megyei tanyán is, ahol előkerült további 32 hasonló gépkarabély, egy lángszóró, valamint számos haditechnikai eszköz és lőszer.

A szakértők megállapították, hogy a gépkarabélyokat - egy kivétellel - nem az előírásoknak megfelelően hatástalanították, így azok különösebb szakértelem nélkül élessé alakíthatóak, tehát lőfegyvereknek minősülnek.

Szerdán újabb házkutatást tartottak, további 28 gépkarabélyt, 32 különböző kaliberű éles lőszert, két kézigránátot, egy páncéltörő gránátot, valamint nagy mennyiségű fegyveralkatrészt foglaltak le. A lefoglalt fegyverek és lőszerek szakértői vizsgálata folyamatban van.

Az NNI képei a lefoglalt fegyverekről

Harcászati ruházatok, segédeszközök, felszerelések, valamint kiképzési és oktatótáblák is előkerültek - olvasható a közleményben.

Horváth Lajos alezredes az NNI főosztályvezetője az MTI-nak arra a kérdésére, hogy ennek az ügynek van-e köze a romák elleni támadássorozathoz, mint ahogyan az több kelet-magyarországi hírportálon megjelent, azt mondta: jelenleg nem áll rendelkezésre információ erről.

Veszprém megyében is fegyvereket foglaltak le

Egy időben tizenkét helyszínen tartottak házkutatást a rendőrök szerdán négy Veszprém megyei városi kapitányság illetékességi területén, az akció során számítógépeket, lőszereket, lőport, lőfegyvereket, illetve fegyveralkatrészeket foglaltak le, tájékoztatott csütörtökön a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Egy fiatalkorút őrizetbe is vettek.

A nyomozás még tavasszal indult, ugyanis a veszprémi rendőrök látókörébe került több olyan személy, aki az összegyűjtött információk szerint engedély nélkül tartott lőfegyvereket, lőszereket, valamint különböző, a "köznyugalom veszélyeztetésére alkalmas önkényuralmi jelképeket használt". Egy ház pincéjében tüzérségi lövedéket is találtak, ezt tűzszerészeknek kellett elvinniük a helyszínről.

A rendőrség nem közölte, hogy melyik Veszprém megyei településeken tartották egyidejűleg a tizenkét házkutatást.