Pénteken temetik a kislétai áldozatot

2009.08.06. 14:58 Módosítva: 2009.08.06. 15:10
Várhatóan erős rendőri készültség mellett tartják a kora délutáni szertartást. Az LMP egyperces csenddel tiltakozik az erőszak ellen.

Pénteken temetik a kislétai gyilkosság áldozatát; a 45 éves nőt református szertartás szerint helyezik végső nyugalomra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község köztemetőjében, a település polgármestere szerint ezernél is több embert várnak.

A nőt hétfőre virradóra kislétai otthonában lőtték agyon ismeretlen támadók, 13 éves lányát pedig súlyosan megsebesítették. Az asszony a hatodik halálos áldozata a romákat ért támadásoknak: korábban Tiszalökön egy 54 éves férfit, Tatárszentgyörgyön egy ötéves kisfiút és édesapját, Nagycsécsen pedig egy 43 éves férfit és egy 40 éves nőt gyilkoltak meg.

Az OCÖ saját halottjának tekinti

Pénteken délután egy órakor kezdődik a temetési szertartás Kisléta köztemetőjében, amelyen részt vesznek a roma szervezetek, a minisztériumok és a rendőrség képviselői is - közölte Pénzes Sándor polgármester.

Az áldozatot saját halottjának tekinti az Országos Cigány Önkormányzat és a helyi cigány kisebbségi önkormányzat. A ravatalnál és a sírnál Somogyi Katalin református lelkész tart szertartást, de a térségi római katolikus plébános is elbúcsúztatja majd az elhunytat.

A rendőrség a szükséges erővel biztosítja a temetés zavartalanságát - mondta Fedor Rita hadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője.

Egyperces emlékezést kér az LMP

A Lehet Más a Politika (LMP) arra kér mindenkit, hogy pénteken 13 órakor, a temetés időpontjában tartson egyperces csendes emlékezést, és tiltakozzon az erőszak ellen.

"Nem lehet hozzászoknunk ahhoz, hogy védtelen polgártársaink aljas, gyáva és módszeres meggyilkolása a mindennapok részévé válik és az állam nem tudja megvédeni polgárait. Nem lehet hozzászoknunk ahhoz, hogy bármely társadalmi csoport mindennapjaiba beköltözzön a félelem" - olvasható a párt közleményében.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) elnöke nemzeti kerekasztal létrehozására tett javaslatot az államszervezet és a demokrácia megerősítése, valamint a romák elleni támadások miatti feszültségek kezelése érdekében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport