Ervin
14 °C
21 °C

Roháč-ügy: kiadják Magyarországnak Zs. Imrét

2009.08.07. 11:28
Beleegyezett abba, hogy kiadják Magyarországnak a Szlovákiában júliusban letartóztatott Zs. Imre magyar állampolgár, aki állítólag a szlovák állampolgárságú Jozef Roháč bűntársa volt, jelentette be pénteken a nyitrai megyei bíróság.

Magyarországra hozhatják Zs. Imrét, akit a veszprémi bíróság márciusban zsarolásért és testi sértésért öt év börtönbüntetésre ítélt. Pozsony azzal gyanúsítja Zs. Imrét, hogy együttműködött Jozef Roháčcal, akit a budapesti Fővárosi Főügyészség emberölés kísérletével és robbanóanyaggal vagy robbantószerrel való visszaéléssel vádol.

"A letartóztatott beleegyezett abba, hogy kiadják a Magyar Köztársaságnak" - jelentette be pénteken Zuzana Michalová, a nyitrai megyei bíróság szóvivője.

A szlovák rendőrök Zs. Imrét a március 23-án Magyarországon kiadott európai elfogatóparancs alapján tartóztatták le. A férfit jelenleg Nyitrán tartják fogva, és miután egy európai elfogatóparancs alapján tartóztatták le, kiadatásához nincs szükség a szlovák igazságügyi minisztérium beleegyezésére, jegyezte meg a szóvivő, hozzátéve, hogy ez felgyorsíthatja kiadatását.

"Zs. Imre az a személy, aki nagyon szorosan együttműködött a jelenleg Magyarországon fogva tartott Jozef Roháčcsal" - közölte a múlt héten Michal Kopčík, a szlovák rendőrfőkapitány első helyettese egy pozsonyi sajtóértekezleten. Kopčík szerint a gyanúsított állandó szlovákiai tartózkodásra feljogosító engedéllyel rendelkezik. "Zs. Imre Szlovákia területén nem követett el semmiféle bűncselekményt, a Roháčcsal való együttműködésről pedig nem nyilatkozott. Ezért kiadjuk Magyarországnak" - fűzte hozzá akkor Ján Packa szlovák rendőrfőkapitány.

Jozef Roháčot 2008. október 27-én Prágában igazoltatták rendőrök. Ekkor derült ki, hogy ellene a magyar illetékesek európai elfogatóparancsot adtak ki. Roháčot idén februárban adták ki Magyarországnak emberölési kísérlet miatt, de neve felmerült több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel kapcsolatban, így a budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is.

Szlovákiában Michal Kováč volt szlovák államfő fiának elrablásával hozzák kapcsolatba Rohácot.