Zsófia
17 °C
21 °C

Ismizzen Görögben is!

2009.08.08. 15:04
Sorozatunk második részében a Görögországba indulóknak kedveskedünk társalgási tanácsokkal. A görög közvéleményt aktuálisan lázban tartó témákkal és ezekhez kapcsolódó példamondatokkal készítjük fel olvasóinkat a nyaralásra. Szerezzen új barátokat, bonyolódjon futó kapcsolatokba, bővítse görög ismerősei számát közösségi oldalakon! Az első lépés a legnehezebb, de most pont ebben segítünk.

Az alábbiakban néhány példamondattal és a hozzájuk tartozó magyarázatokkal segítünk abban, hogy jól el tudjon beszélgetni görög emberekkel. Muszáj persze hozzá ismerni valamilyen közös nyelvet, de ha ez adott, akkor nem kell kínosan makogva az időjárásról és más unalmas témákról feszengve beszélgetnie.

Jegyezze meg az alábbi történeteket, amelyekkel tele van most a görög sajtó, és magabiztosan érzékeltesse, hogy teljesen képben van a vendéglátóit foglalkoztató ügyekben. A kedves meglepetés biztosan áttöri a kezdeti gátakat, és akár életre szóló levelezőtársakat is gyűjthet nyaralása közben.

Ígérje meg kedves, hogy nem gyújt fel, és ígérem, hogy én se veszem elő!

Magyarázat:

gor1

Augusztus elején Marina Fanouraki 26 éves görög nő egy krétai szórakozóhelyen felgyújtotta egy brit turista péniszét. Az alig 20 éves angol fiú osztálytársaival ment nyaralni és jól berúgott az Electra Barban, Kréta szigetén. Stuart Feltham nem bírt viselkedni, és rövid udvarlás után obszcén szavakkal igyekezett pásztorórára csábítani a krétai hölgyet. Fogdosta is, sőt, a nadrágját is letolta. Az erőszakos fiú váratlanul előkerült ivarszervét Marina előbb leöntötte sambuca likőrrel, majd az alkoholban ázó testet egy öngyújtóval lángra lobbantotta. A britet másodfokú égési sérülésekkel kórházba szállították, a nő pedig elment feladni magát a rendőrségen. A kapitányság előtt honfitársai nagy ovációval köszöntötték és sokan gratuláltak lélekjelenlétéhez.

További segítség a beszélgetés alakításához:

Az évődő megjegyzést görög hölgyekkel való ismerkedéshez javasoljuk. A tréfás felütéssel jelezheti, hogy szándékai tiszták és távol áll öntől az erőszak. Ha a társalgás lendületet kap, tegye gyorsan egyértelművé, hogy nem brit: az ittas brit turisták randalírozása állandó témája a görög sajtónak. Ahogy a britnek a rossz görög közbiztonság, épp most júliusban közölt egy érdekes statisztikát a Sun című napilap. Eszerint egy brit nőnek ötször nagyobb az esélye arra, hogy Görögországban nyaralás közben megerőszakolják, mintha Spanyolországban vakációzna. Ugyanakkor csillogtassa megalapozott britgyűlöletét új beszélgetőpartnerének, és jelezze, hogy pontosan tisztában van azzal, hogy az angol lányokat elsősorban angol fiúk molesztálják az Égei-tenger környékén.

Azért sajnálta egy kicsit Makarezoszt? Azért épültek jó autópályák akkoriban, nemdebár.

Magyarázat:

Augusztus 3-án 90 évesen meghalt Nikolasz Makarezosz. A néhai ezredes egyike volt a három katonatisztnek, akik 1967-ben magukhoz ragadták a hatalmat. 1974-ig tartó uralmuk idején fellendítették ugyan a gazdaságot, de brutálisan elnyomták a baloldali ellenzékieket, kínzások, gyilkosságok is történtek. (Az ezeredesek diktatúrája idején Magyarország sok, hazájában nem szívesen látott családot fogadott be.)

Makazerosz többek között miniszterelnök-helyettes volt a diktatúra idején, és ő vezette a puccsisták gazdaságpolitikáját. A demokrácia helyreállítása után halálra ítélték, ezt később életfogytiglani börtönre enyhítették. 1990 óta megromlott egészsége miatt házi őrizetben volt. Halála után már másnap, szűk családi körben temették el.

További segítség a beszélgetés alakításához:

Makarezosz emlegetésével legyen óvatos, mert a görög politikai megosztottság semmivel sem enyhébb, mint a magyar. Képzelje el, hogy milyen lenne Gömbös Gyulát méltatni a Síp utcában, vagy Biszku Bélát ajnározni az Orbánhegyi úton. Ha viszont óvatosan hozza szóba az ezredes emlékét, könnyen felmérheti kiszemelt új barátja politikai nézeteit, és gyorsan eldöntheti, hogy méltatja a régi diktatúrák példás közbiztonságát, vagy éppen azon búslakodik, hogy mindig elmarad a valódi rendszerváltás. Esetleg recinát kortyolgatva nyugtassák meg egymást, hogy sajnos mindkettő nagyon igaz.

Jó volt az Akropolisz Múzeum, de az a rajzfilm lehetett volna vagy 12 másodperccel rövidebb! Vagy hosszabb, hehehe!

Magyarázat:

Nagy botrány lett abból, hogy az athéni Akropolisz Múzeum kivágott 12 másodpercet egy animációs filmből, amit a látogatóknak vetítenek az emlékhely történetéről. A filmet a híres rendező és forgatókönyvíró, Consantin Costa-Gavras rendezte. A kivágott 12 másodperces jelenetben keresztények pusztítanak a Parthenónban, bemutatva, hogy mekkora károkat szenvedett az ősi fellegvár, amikor egy részét keresztény templommá alakították át.

Nagy botrány lett a cenzúrából. Costa-Gavras szidta a görög egyházat és annak túlzott befolyását, a liberális és baloldali lapok pedig a múzeum gyáva vezetését kárhoztatták. A múzeumban először azt mondták, hogy azért vágták ki a jelenetet, mert nem biztosak benne, hogy történelmileg elég hiteles-e. Majd néhány nap múlva bejelentették, hogy mégis a vágatlan verziót vetítik.

Az új Akropolisz Múzeum Athénban
Az új Akropolisz Múzeum Athénban

További segítség a beszélgetés alakításához:

A 12 másodperces utalással ismét gyorsan fel lehet mérni reménybeli új barátunk világnézetét. Ha se dicsérni se szapulni nem óhajtja az ortodox egyházat, akkor terelje a szót a török hódoltság szörnyűségeire, elnyúlt arccal szánakozva, hogy az Oszmán Birodalom lőszerraktárnak használta azt a nagyszerű fellegvárat. Egy kis töröközéssel csak mélyíthet a görög-magyar barátságon.

Jó kis szállást szereztünk, bár kicsit hangosak voltak éjjel a macskák! De egy kis nyávogás miatt nem csinálunk balhét, éhségsztrájkolni meg pláne nem fogunk, hová is tettem a maradék muszakát...

Magyarázat:

Hónapok óta rendszeresen tiltakoznak a görögországi menekültek a hatóságok érzéketlensége és durvasága miatt, a görög kormányt több nemzetközi szervezet is kárhoztatta, és vizsgálatokat indított az Európai Unió is. A menekülteket beláthatatlanul hosszú ideig tartják fogva. Harmincezer menekült ügyét nem bíráltak még el, de hetente csak 60 ügyféllel végeznek, vagyis 10 éves várólistára számíthatnak az érkezők.

A reménytelenség és a rossz körülmények miatt rendszeresek a tiltakozások. Júliusban Szamosz szigetén kezdtek éhségsztrájkba egy menekülttábor lakói, Athénban pedig szomáliaiak tüntettek egy idegenrendészeti razzia után.

További segítség a beszélgetés alakításához:

Terelje a szót a görög kommunista menekültek magyarországi befogadására, és ha mélyebb kapcsolatban reménykedik, akkor ígérjen azonnali tartózkodási engedélyt lepedőjére.

(Az előző részben a Horvátországba utazóknak adtunk társalgási tippeket.)