Négy MiG-31-es 3600 forintért

2009.08.08. 10:38
Darabonként mintegy 900 forintnak megfelelő összegért kelt el négy leselejtezett MiG-31-es típusú, szuperszonikus orosz vadászrepülőgép, amelyek beszerzési ára közel 700 millió forintot tesz ki.

Gyanús haditechnikai adásvételi ügyre bukkant az orosz legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság, jelentette a Komszomolszkaja Pravda című moszkvai lap. Négy leselejtezett – újonnan 700 millió forintnyi rubelt érő – MiG 31-es vadászrepülőgép került megkérdőjelezhető körülmények között magánkézbe Oroszországban. A harci gépek a Szokol hadiipari cég telepén álltak – hajtóművek és fegyverek nélkül –, és magas rangú hivatalnokok a Metalsznab elnevezésű vállalatnak adták el.

A megbízott értékbecslő minden egyes repülőgép árát 900 forintnyi összegben állapította meg – legalábbis így értelmezték az eladók, mivel ez elvben a kikiáltási ár lett volna egy árverésen. A nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúját felvető ügyben büntetőeljárást indítottak, az eset feltárásába bekapcsolódott a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) is, írta az orosz napilap.

MiG-31E "Foxhound" (Forrás: testpilot.ru)
MiG-31E "Foxhound" (Forrás: testpilot.ru)

A Komszomolszkaja Pravda idézte Andrej Nagyozsgyin nyugállományú ezredest, aki korábban sokáig a leírt katonai tulajdon értékesítésével foglalkozott. Az ezredes elmondta: máig nincs szigorú állami ellenőrzés a leselejtezett katonai eszközök értékesítése fölött, és ezt használják ki a zavarosban halászgatók. Különösen most nagy a csábítás a katonák és a civil üzletelők számára, amikor a hadsereg százával és ezrével válik meg az elavult felszerelésektől, berendezésektől.

A MiG-31, amelyet az egyik legjobb orosz harci gépnek tartanak, bármilyen időjárási viszonyok között képes repülni, felszerelhető több mint 200 kilométeres hatótávolságú rakétákkal és egyidejűleg 24 különböző célpontot tud támadni.

Egy ilyen leírt repülőgépen hatalmas mennyiségű olyan berendezés van, amelyre folyamatosan vadásznak a külföldi titkosszolgálatok, és legegyszerűbben úgy jutnak hozzájuk, hogy strómanok segítségével olcsón megvásárolják. Az előírások szerint persze az eladás előtt a gépeket alaposan át kellene vizsgálnia egy különleges bizottságnak, és határozni arról, hogy mi és kinek értékesíthető, mi nem adható el.

A cikk szerzője emlékeztetett rá, hogy a leírt haditechnikával folyó piszkos üzletek sora igen hosszú. Az ügyeskedő katonák és civilek adtak már el illegálisan leselejtezett páncélosokat, ágyúkat, helikoptereket és hadihajókat, sőt, az utóbbiak között repülőgép-hordozókat is, amelyekről még a titkos berendezéseket sem szerelték le.