Bombák robbantak egy mallorcai étteremben

2009.08.09. 15:41 Módosítva: 2009.08.09. 20:04
Feltehetően az ETA baszk terrorszervezet robbantott vasárnap. Előre szóltak, senki sem sérült meg. Összesen három bombát robbantottak fel.

Bombák robbantak vasárnap a spanyolországi Mallorca szigetének fővárosában, Palma de Mallorcán. Az első bomba egy pizzéria női vécéjében, a második egy ennek közelében fekvő étteremben, míg a harmadik egy föld alatti bevásárló központban robbant. Mindhárom esetben csak kis mértékű anyagi kár keletkezett, személyi sérülés nem történt.

A BBC helyi médiajelentésekre hivatkozva azt írja, a merényletre valaki telefonon előre figyelmeztetett. Az El País arról számol be, hogy az ismeretlen az ETA baszk terrorszervezet nevében telefonált fél 12 körül.

Még időben kiürítették a helyiséget. A szerkezetet egy hátizsákban az étterem illemhelyén rejtették el. A spanyol rendőrség szerint senki sem sérült meg, és jelentéktelen anyagi kár keletkezett.

Az ETA korábban közleményben magára vállalt több spanyolországi merényletet. Állításuk szerint ők ölték meg Eduardo Puelles rendőrfelügyelőt június 19-én Arrigorriaga baszk faluban. Ugyancsak az ETA követte el a július 30-i mallorcai robbantásos merényletet, amelyben meghalt a két csendőr laktanyájuk előtt.

Az Europa Press (EP) szerint három bomba volt három különböző vendéglátóhelyen a spanyol üdülőszigeten. Az AFP az EP-re hivatkozva azt közölte, hogy (közép-európai idő szerint) vasárnap délután egy és öt óra közötti robbanásokra voltak időzítve a szerkezetek. Azt nem tudni, hogy kik és hogyan fedezték fel ezeket a pokolgépeket, amelyeket feltehetőleg időben hatástalanítottak. Az AFP francia hírügynökség azt közölte, hogy egyelőre sem a madridi kormány tagjai, sem Mallorca hatóságai nem nyilatkoztak.