Börtönlázadás Los Angelesben: 255 sebesült

2009.08.09. 23:30
Kétszázötvenöt rab sebesült meg abban a börtönlázadásban, amely helyi idő szerint szombat este tört ki egy Los Angeleshez közeli fegyintézetben, és mintegy négy óra hosszáig tartott. A sebesült rabok közül 55-öt kórházba kellett szállítani.

A lázadás a nyugati parti nagyvárostól 56 kilométerrel keletre fekvő Chino helység férfi elítéltek számára fenntartott börtönében történt. Az intézetben 5911 embert tartanak fogva, a fegyőrök száma 2100, de a lázadás csak az egyik szárnyra terjedt ki, amelyben 1300-an raboskodnak.

A hatóságok nem közölték, hogy mi váltotta ki a lázadást, csak azt, hogy az incidens kezdetén szándékos gyújtogatást jelentettek egy helyről. A rabok szúrt és vágott sérüléseket, egyesek fejsérülést szenvedtek. A kórházba szállítottak közül volt olyan, akinek életveszélyes volt az állapota.

A fegyőrök vasárnap reggel hét (közép-európai idő szerint délután négy) órára "gumibotokkal, könnygáz és emberi élet kioltására alkalmas eszközök bevetésével" úrrá lettek a helyzeten - olvasható a hatósági közleményben. Az őrök közül senki nem sérült meg, de az épületben jelentős kár keletkezett - tették hozzá.