A rendőrség szerint magára maradhatott a romák gyilkosa

2009.08.10. 21:20
Kezdetben három-négy tagú csoport követte el a romák elleni támadásokat, amely garázdálkodásra készült és megfélemlítési céllal támadt a romák házaira; a nagycsécsi első emberölés azonban vízválasztó lehetett a csapat életében, és lehet, hogy a többi támadást már csak egyvalaki követte el, akinek azonban kizárólag az emberölés a szándéka, mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetője a Figyelőnetnek.

Az oldalon hétfőn megjelent interjúban Petőfi Attila elmondta: 2008 novembere, a nagycsécsi emberölés, amikor a támadók faredőnyökön keresztül sebeztek halálra két embert, "egyfajta választóvíz" lehet a csapat életében és a gyilkolás valószínűleg megosztotta az elkövetőket. Hangsúlyozta: a csoportban "különböző volt a motiváció, különböző a szereposztás, így különböző lehet a büntetőjogi megítélés is", vagyis akár a csoporton belüliek szerepét is egyenként kell majd megítélni.

Az NNI igazgatója arra a kérdésre, hogy tudták-e már szűkíteni a lehetséges elkövetői kört, azt válaszolta: vannak olyan emberek, akikkel célzottan foglalkoznak, "de olyasvalakit, aki nevesítve, már gyanúsítás előtt állna, még nem tudok mondani".

Petőfi Attila szerint lehetséges, hogy egy olyan emberrel állnak szemben, aki domináns szerepet tölt be a csoportban, aki "kinőtte magát" és a továbbiakban egyedül vette kézbe az események irányítását. "Egy nagyon akkurátus, precíz, jó tervező- és szervezőképességű valakiről van szó, aki könnyen lehet, hogy normális életet él, reggel nyolckor bemegy a munkahelyére és palástolva az érzéseit próbálja élni a mindennapi életét" - tette hozzá.

Az igazgató beszélt arról is: erkölcsileg nehéz magyarázatot adni az elkövető tettére, azt azonban el tudja képzelni, hogy valakinek az életében keletkezett egy törés - akár egy bűncselekmény a hozzátartozója vagy az ő sérelmére - és ez a motivációja.

Petőfi Attila elmondta, vizsgálják a romák sérelmére elkövetett korábbi atrocitásokat is, rengeteg olyan embert ellenőriznek, akik erőszakos bűncselekmények elkövetői voltak egy adott időintervallumban, de ezeknek a vizsgálatoknak még nem értek a végére. Hozzátette: egyelőre azonban nem látják, hogy mi indította az elkövetőt vagy elkövetőket arra, hogy nekikezdjenek a bűncselekmény-sorozatnak.

A tábornok megjegyezte: nagyon sok sorozatgyilkossággal volt már dolga a rendőrségnek, de azok eltértek a mostanitól, mert főképp nyereségvágyból követték el, ráadásul a mostani esetben az elkövetők rendszertelenül, 18-102 napra követték el a bűncselekményeket és nem lépnek kapcsolatba a rendőrséggel. Petőfi Attila szerint az elkövetők a társadalommal akarnak kommunikálni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is érvényes a százmillió forintos nyomravezetői díj, amelyet a támadássorozat egészére vonatkozó információért fizetnek ki. Mint mondta, mivel támadássorozatról van szó, ha valaki a kilenc közül az egyik helyszínt "megfejti" a rendőrségnek, akkor az egész ügyet felgöngyölíthetik.

Az NNI igazgatója elismerte, hogy aki korábban tagja volt a csapatnak, az most veszélyben lehet. Hozzátette: a rendőrség a tanúvédelmi program nyújtotta lehetőségeket, a kegyelemig elmenő vádalkut is felkínálja annak, aki érdemi információval szolgál. "A nyomozás mindenképpen elvezet a tetteshez, csak azt nem lehet megmondani, hogy mikor. Ha az információ jó helyre és jó időben érkezik, az a megelőzésnek is kiváló eszköze lenne!" - mondta.

Közölte azt is, hogy az orvosok megszüntették a kislétai támadásban megsérült kislány mélyaltatását és a rendőrök már kapcsolatba léptek vele. Mint mondta, a gyermek a korának, értelmi és fizikai képességének megfelelően tudott néhány kérdésre válaszolni, de az átélt sokk miatt kihallgatásról még nem beszélhetnek.

Arra a kérdésre, hogy van-e a rendőrségen a szokottnál nagyobb nyomás a politika részéről, Petőfi Attila azt válaszolta, hogy nincs, "ez egy szakmai kihívás", és tény, hogy a társadalom eredményre vár, amit véleménye szerint a rendőrség "hozni tud".