Elmúlt a cunamiveszély az Indiai-óceánon

2009.08.10. 23:53 Módosítva: 2009.08.11. 07:21
Az Andamán-szigeteki földrengés miatt cunamiriadót kellett elrendelni a térségben. Japánban földrengés és minicunami is volt.

A Richter-skálán mérve 7,6-os erejű földrengés rázta a meg az Indiához tartozó Andamán-szigeteket - közölte hétfőn az amerikai geológiai intézet (USGS). A földmozgást követően cunamiriadót rendeltek el, amely Indiára, Mianmarra, Thaiföldre és Bangladesre érvényes. A figyelmeztetést nem sokkal később visszavonták. Az indiai szubkontinens több száz kilométerre van a szigetektől.

Földrengés nyomai Japánban
Földrengés nyomai Japánban

A USGS mérése szerint a rengés fészke 33 kilométeres mélységben, 260 kilométerrel északra a szigeteken lévő Port Blair várostól volt helyi idő szerint kedden hajnali 2 (közép-európai szerint hétfőn 22) órakor. Egy Port Blair-i lakos elmondta, hogy a rengés 20-30 másodpercig tartott. A szigetek északi részén az álmukból felvert emberek ijedtükben kiszaladtak az utcára. Kárt egyelőre nem jelentettek a szigeteken.

A 228 ezer halálos áldozatot követelő 2004. december 26-i indiai-óceáni szökőár teljes erejével csapott le az Andamán-szigetekre, több mint háromezer lakos halt meg vagy tűnt el.

A mostani indiai-óceáni rengés után mindössze 12 perccel az első adatok szerint 6,6-es erősségű földrengés rázta meg Japán keleti és középső részét – jelentette a japán meteorológiai intézet. Az USGS 6,4-es erősséget mért ott. A rengés központja Sizuoka kormányzóság területén, a Szuruga-öbölben volt, Tokiótól 150 kilométerrel délnyugatra, a tengeröböl felszíne alatt 20 kilométerrel.

Japán csendes-óceáni partjain cunamit mértek, maximálisan 60 centiméterrel csökkent a tengerszint, ami miatt arra lehetett számítani, hogy hamarosan nagy hullámok érkeznek, de végül a visszaérkező hullámok magassága nem haladta meg a 40 centimétert.

Az NHK közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a fővárosban és más városokban megrázkódtak a házak, tárgyak estek le a lakások polcairól, és könnyebb sérüléseket okoztak 43 embernek. Egy ötéves kisfiúnak eltört a lába, mert ráesett egy tévékészülék. További három sérültet kórházba szállítottak. Két atomreaktort leállítottak az országrészben ellenőrzés végett, néhány közutat és legalább egy vasútvonalat pedig lezártak. Jelentős kárról egyelőre nem érkezett jelentés.