Márk
13 °C
28 °C

Túl sok koporsót vettek a pécsi temetővezetők

2009.08.10. 18:51
Hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz a pécsi önkormányzat a helyi temetkezési vállalat vezetősége ellen a rendőrségen. Egy ellenőrzésen kiderült ugyanis, hogy a cégvezetők tíz évre elegendő koporsót vásároltak a szociális temetésekre.

A pécsi önkormányzat múlt héten a temető dolgozóitól tudta meg, hogy baj van. Az alkalmazottak azzal keresték meg a hivatalt, hogy eltűnt a temető teljes vezetősége, azaz nem lehet elérni sem az igazgatót, sem a gazdasági igazgatót, sem a műszaki vezetőt. A dolgozók szerint céges autóval mentek nyaralni. A temetkezési vállalat vezetői hétfőre aztán előkerültek. Azt, hogy tényleg céges autóval voltak-e nyaralni, még vizsgálják.

Az önkormányzat ellenőrei megvizsgálták a temető működését, és kiderült: a vezetőség 630 koporsót vásárolt 12 millió forintért, úgynevezett szociális temetésre. Az igazgató szerint azért vettek belőle ilyen sokat, mert így jártak jól. A 50-60 ezer forintos koporsókhoz csökkentett áron, 16 ezer forintért lehetett hozzájutni, aminek az volt a feltétele, hogy a teljes darabszámot meg kell venni - mondta a Független Hírügynökségnek Rankasz Ernő, a Pécsi Temetkezési Vállalat igazgatója.

A tapasztalatok szerint azonban egy évben mindössze 60-100 szociális temetés van városban. A temető igazgatója szerint ugyanakkor egyre többen szorulnak rá, hogy igénybe vegyék ezt a fajta temetési lehetőséget. Volt olyan hónap is, amikor 20 szociális temetést tartottak.

A temetőben tartott vizsgálat több ellentmondást tárt fel a temetkezési vállalat működésével kapcsolatban. Az igazgató által kiszabott fizetésemeléseket is vitatják, de erről egyelőre nem tudni részleteket.

Az önkormányzat kedd reggel büntetőfeljelentést tesz a rendőrségen hűtlen kezelés gyanúja miatt a cég vezetősége ellen - mondta a Független Hírügynökségnek Nácsa János, a pécsi Polgármesteri Hivatal sajtóreferense.