Zsuzsanna, Tiborc
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Szerdán országos gyász Szlovákiában

2009.08.11. 12:01 Módosítva: 2009.08.11. 20:35
Valószínűleg egyetlen túlélője sincs a szlovákai bányarobbanásnak, eddig hét holttestet találtak meg. A kormány nemzeti gyászt hirdetett.

Tizenhat bányász holttestét találták meg kedd estig a nyitrabányai (Handlová) bányában szerencsétlenül járt húsz munkás közül. Szakértők szerint szinte teljesen kizárható, hogy a 330 méteres mélységben bányatüzet oltók közül bárki is túlélte a szerencsétlenséget. A mentőalakulatok jelenleg körülbelül 60 méternyire lehetnek a robbanás helyétől, ahol valószínűleg még mindig ég a tűz.

K EPA20090810038

A szlovák kormány keddi rendkívüli ülésén szerdára reggel nyolc órától este nyolcig tartó nemzeti gyászt rendelt el. Robert Fico miniszterelnök keddre virradó éjjel részvétét fejezte ki az érintett családoknak. Az áldozatok hozzátartozóinak a kormány külön kárpótlást fizet.

Egyelőre tisztázatlan a tragédia oka, de valószínű, hogy különböző gázok robbantak be a felszín alatt. A bányászokkal hétfő délelőtt fél tíz körül szakadt meg a telefonos kapcsolat, és a levegő összetételét vizsgáló berendezések sem küldtek további információkat. A bányában teljesen leállt a termelés, a város gyászol, és törölte a helyi bányaművelés kezdetének századik évfordulója alkalmából szeptember elejére tervezet ünnepségsorozatot.

Az áldozatok hozzátartozóinak kárpótlást fizetnek, méghozzá várhatóan a kormány és a miniszterelnök tartalékalapjából, s természetesen az elhunytak biztosításai alapján is. A nyitrabányai önkormányzat minden egyes áldozat családjának 500 eurós gyorssegélyt hagyott jóvá. A város tájékoztatása szerint egyébként 39 gyermek vesztette el az apját.

Három áldozat a dél-szlovákiai, Magyarországgal szomszédos nagykürtösi régióból származott, és a nagykürtösi Dolina bánya szakembereiként éppen a privigyei bányavállalatnál voltak szolgálatosok.

A szlovák miniszterelnök hangsúlyozta, az ügyben az illetékes hatóságok nemzetközi szakértők bevonásával vizsgálják az okokat. A privigyei bányavállalat nem akar kibújni a felelősség alól, de szeretné megvárni a vizsgálati szervek állásfoglalását, mert maga is tudnia akarja, hogyan következhetett be a tragédia.