Ismert bűnöző a Cozma-ügy újabb gyanúsítottja

2009.08.11. 11:40 Módosítva: 2009.08.11. 11:40
A kilencedik gyanúsítottat hónapokig hiába kereste a rendőrség. Nyáron magától feladta magát.

Előzetes letartóztatásba helyezték a Cozma-ügy kilencedik gyanúsítottját – tudta meg a Magyar Rádió. Az enyingi férfit korábban többször elítélték erőszakos bűncselekmények miatt, eljárás indult ellene a "benzinkúti dobálásként" ismert esetben is, amelyet követően hónapokig hiába kereste a rendőrség.

A 35 éves R. Jánost augusztus 5-én vett őrizetbe a rendőrség Marian Cozma kézilabdázó meggyilkolása ügyében. A veszprémi bűncselekmény kilencedik gyanúsítottját előállítása után két nappal, múlt pénteken a veszprémi bíróság döntése alapján előzetes letartóztatásba helyezték.

A február 14-i csoportos garázdaság előzményeként a későbbi gyanúsítottak R. János születésnapját ünnepelték az Enying mellett lévő töltőállomáson. A hatóságot aznap este arról értesítette a benzinkútnál tartózkodó csoport, hogy ismeretlenek megtámadták őket. A társaság tagjai a kiérkező rendőröknek azt mondták, hogy egy idegen autókonvoj fordult be a töltőállomásra, majd a kocsik utasai erőszakoskodtak velük, ami ellen ők védekeztek.

Az Agip-kúton történteket rögzítette egy tévéstáb, amelynek felvételei a rendőrség szerint cáfolják az R. János ismerősei által elmondottakat. Az odaérkező kocsik, amelyek egyikének szerb rendszáma volt, csak megálltak a töltőállomásnál. Az ott tartózkodó társaság tagjai elkezdték italosüvegekkel dobálni az autókonvojt. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: az R. Jánost is érintő ügy a megyei ügyészségre került.

R. János a benzinkúti eset után több hónapra eltűnt, és csak nyáron jelentkezett ügyvédje kíséretében.

Marian Cozma meggyilkolásának ügyében öt személyt gyanúsítanak társtettesként elkövetett emberöléssel, életveszélyt okozó, illetve súlyos testi sértéssel és csoportos garázdasággal, két személyt – köztük R. Jánost – garázdasággal, illetve csoportos garázdasággal, másik két személyt pedig bűnpártolással. Közülük nyolcan előzetes letartóztatásban vannak, egy személy szabadlábon védekezik.