Negyvenmillió fontos ékszerrablás Angliában

2009.08.11. 19:56 Módosítva: 2009.08.11. 19:57
Nagy-Britannia történetének legnagyobb ékszerrablásában csaknem 40 millió brit font, átszámítva 12,7 milliárd forint értékű ékszert vittek el a tettesek.

Az angol rendőrség bejelentette kedden, hogy 40 millió fontos ékszerrablásért köröznek két férfit, írja a BBC. A múlt heti fegyveres rajtaütés híre már ismert volt, de az csak most derült ki, hogy ez Nagy-Britanniában minden idők egyik, ha nem a legnagyobb ékszerrablása.

A két bűnöző a divatos Mayfair negyedben lévő Graff Jewellers ékszerboltot fosztotta ki augusztus 6-án csütörtökön: fegyverrel megfenyegette az alkalmazottakat, és 43 tételt - gyűrűket, karkötőket, nyakékeket és órákat - vitt el mintegy 40 millió font értékben. Az üzlet kifosztása után rablók magukkal hurcolták az utcára az ékszerbolt egyik női alkalmazottját. Ezután két lövést is leadtak az utcán, de egyik golyó sem sebesített meg senkit.

Menekülésükhöz az ékszerrablók előbb egy kék BMW-t használtak, ezt röviddel később egy ezüstszínű Mercedesre váltották, majd egy fekete Ford Galaxy vagy Volkswagen Sharan típusú autóba szálltak át.

Az ékszerüzlet biztonsági kameráinak felvételei alapján a hatóságok szerint az egyik gyanúsított fehér bőrű, 30 év körüli, vékony testalkatú férfi volt. Társát afroamerikai származású, 30 év körüli, rövid hajú és társánál erősebb testalkatúként írta le a rendőrségi közlemény. Mindkét férfi előkelően visszafogott öltözetben volt a rablás idején.

"Ez egy jól megtervezett rablás volt, amelyhez több járművet is felhasználtak. Ezek az emberek rendkívül veszélyesek, hiszen a forgalmas utcán kétszer is tüzet nyitottak" - mondta Pam Mace rendőr főfelügyelő.

A sajtóban találgatás folyik, hogy ez lehetett Nagy-Britannia eddig legnagyobb ékszerrablása. 2003-ban egy szerb bűnszövetkezet 23 millió font értékű gyémántot rabolt el Grafféktól. A banda két tagját később 20 évi börtönre ítélték.

A mostani rablásnál nagyobb kárösszegű bűncselekményt eddig csak egyszer vittek véghez Nagy-Britanniában - 2006-ben Kent városában a Securitas nevű cég raktárából 53 millió brit fontot (a mai értéken átszámítva 16,8 milliárd forintot) loptak el.