Régi ügyeket is leporoltak Kisléta miatt

2009.08.11. 11:50
Az NNI egyre több részletet árul el a romák elleni támadásokkal kapcsolatos nyomozásról. Lassan kirajzolódik a gyilkos profilja. A kislétai lányt még nem tudták kihallgatni.

Eltérhet a romák elleni támadásokat elkövető csoportból kiváltak és az áldozatok haláláért felelős tettes magatartásának megítélése - olvasható a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kedden kiadott közleményében.

Azt írták: a nyomozás adatai szerint a romák elleni támadásokat "változó összetételben" követték el, a csoport legfeljebb négyfős lehetett, ami az első emberölés után megváltozott.

"Az elkövetők egy része felismerhette tetteik súlyát, meggondolhatták magukat és nem vettek részt a későbbi emberölések elkövetésében. A kivált személyek magatartásának megítélése eltérő lehet annak a tettesétől, aki majd mindegyik bűncselekmény elkövetésében részt vett és felelős az áldozatok haláláért" - közölte az NNI.

Magabiztos, határozott és felkészült

Ez utóbbi tettes kiválóan kezeli a lőfegyvereket, magabiztos, határozott, a bűncselekményekre alaposan felkészül.

A nyomozás részeként több mint 1300 erőszakos bűncselekmény nyomozati anyagát is átvizsgálják. Eddig több mint száz esetben rendeltek ki szakértőt, a fegyverek és lőszerek tekintetében több mint ezer, a telefonhívások vizsgálata során négymillió adatot dolgoztak fel. Az eljárásban 1,5 millió gépkocsira vonatkozó adatot elemeztek és 800 órányi képanyagot dolgoznak fel.

A rendőrség továbbra is várja a lakossági bejelentéseket, észrevételeket a 112-es segélyhívón, valamint a külön erre a célra létrehozott 06/80-201-303-as telefonszámon. A rendőrség eddig több mint 150 bejelentést ellenőrzött.

Petőfi Attila, az NNI vezetője egy interjúban elmondta: lehetséges, hogy egy olyan emberrel állnak szemben, aki domináns szerepet tölt be a csoportban, aki "kinőtte magát" és a továbbiakban egyedül vette kézbe az események irányítását. "Egy nagyon akkurátus, precíz, jó tervező- és szervezőképességű valakiről van szó, aki könnyen lehet, hogy normális életet él, reggel nyolckor bemegy a munkahelyére és palástolva az érzéseit próbálja élni a mindennapi életét" - tette hozzá.

Még nem tudták kihallgatni a kislányt

Közölte azt is, hogy az orvosok megszüntették a kislétai támadásban megsérült kislány mélyaltatását és a rendőrök már kapcsolatba léptek vele. Mint mondta, a gyermek a korának, értelmi és fizikai képességének megfelelően tudott néhány kérdésre válaszolni, de az átélt sokk miatt kihallgatásról még nem beszélhetnek.

Arra a kérdésre, hogy van-e a rendőrségen a szokottnál nagyobb nyomás a politika részéről, Petőfi Attila azt válaszolta, hogy nincs, "ez egy szakmai kihívás", és tény, hogy a társadalom eredményre vár, amit véleménye szerint a rendőrség "hozni tud".