Aquaworld: Alapvetően biztonságos az Aquaworld

2009.08.13. 15:10
Kisebb módosításokat javasoltak az Aquaworld üzemeltetői által felkért biztonságtechnikai cég szakértői a budapesti élményfürdőben végzett vizsgálatuk értékelésében, de alapvetően biztonságosnak nevezték a létesítményt. A saját maguk által rendelt vizsgálatban javasolt változtatások egy részét az Aquaworld már javította, a többivel állítólag szeptemberig készülnek el. A rendőrség szakértői még vizsgálódnak.

Alapvetően biztonságos a budapesti Aquaworld élményfürdő az intézmény által rendelt biztonságtechnikai vizsgálat szerint. A szakértők csupán kisebb módosításokat javasolnak az üzemeltetőknek, tájékoztatott az intézmény és a vizsgálatot elvégző cég csütörtökön. A rendőrség szakértői még nem fejezték be saját vizsgálatukat.

"A 2009. augusztus 1-13. közötti vizsgálatának eredménye nyomán az ÉMI-TÜV SÜD Kft. az Aquaworld Zrt. létesítményét alapvetően biztonságosnak ítélte, de helyenként tapasztalt a szabványtól és más előírásoktól eltérő megoldásokat is, melyeknek módosítására tett javaslatot az Aquaworld Zrt. vezetőségének" - áll a közleményükben. A közlemény szerint ezek egy részét az intézmény már javította, de legkésőbb a szeptemberi rendes éves karbantartási munkálatok lezárásáig mindennel elkészülnek.

A vizsgálat megállapította, hogy bizonyos játszóeszközök esetében "az összeállítási körülmények nem mindenben elégítik ki a rájuk vonatkozó szabványokat". Ilyen telepítési probléma például, hogy a kültéri hinta alatti ütéscsillapító gyöngykavics-réteg vastagságát növelni kell, írták. Megállapították azt is, hogy a nagyközönség által használt egyes járófelületek, térburkolatok egyes helyeken "ergonómiailag kifogásolhatóak" és az apró eltérések javítására javaslatot tettek. A közlés szerint a szakértő javasolja egyes lépcsőkorlátok biztonságosabbá tételét. Egyes helyeken a lépcsők magassága és azok korlátai korrekcióra szorulnak.

A vizsgálat alá eső berendezésekre vonatkozóan az üzemeltetők valamennyi olyan tanúsítvánnyal és szükséges dokumentummal rendelkeznek, amelyet a jogszabályok előírnak. A vizsgálatot az üzemeltetők az után rendelték el, hogy az élményfürdőben július 23-án egy 9 éves kisfiú meghalt a szörfmedencénél.A gyermek belezuhant egy aknába, és a hullámkeltő berendezés szétroncsolta a testét. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást és műszaki szakértőt rendelt ki az eset kivizsgálására.

Az Aquaworld július 27-én hozta nyilvánosságra belső vizsgálatának eredményét, amely szerint a műszaki, karbantartói területről, illetve az üzemeltetésről egy-egy munkatárs közvetlen munkajogi felelősségét állapították meg, ennek nyomán a munkaviszonyukat rendkívüli felmondással megszüntették. Mint közölték, két további munkatárs közvetett munkajogi felelőssége is fennáll, esetükben rendes felmondás útján szűnik meg a munkaviszony.

A soron kívüli biztonságtechnikai ellenőrzést a cég a belső vizsgálat eredményének nyilvánosságra hozásával egy időben rendelte el. A BRFK tájékoztatása szerint folyik a nyomozás, a rendőrség szakértői véleményre vár az ügyben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport