Nyomoz a rendőrség a Pécsi Temetkezési Vállalatnál

2009.08.13. 10:42
Nyomozást indított a rendőrség a Pécsi Temetkezési Vállalatnál. Egy belső vizsgálat szerint ugyanis a vezetők csúnyán pazarolták a cég pénzét, ráadásul a szükségesnél hatszor több szociális koporsót vásároltak.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság egy magánszemély és a pécsi önkormányzat feljelentésére, hűtlen kezelés gyanújával indított vizsgálatot szerdán" - mondta el Bojtor Bernadett, a pécsi rendőrkapitányság szóvivője.

Az ügyben a pécsi önkormányzat azután tett feljelentést, hogy egy telefonos bejelentésre indult belső vizsgálat során kiderült: a vállalat vezetői céges autóval mentek nyaralni, az igazgató indoklás nélkül 50 ezer forinttal megemelte a főkönyvelő fizetését, négy középvezető pedig ebben az évben 560 ezer forintnyi üdülési csekket kapott. Az is kiderült, hogy a társaság a közelmúltban 630, úgynevezett szociális koporsót vásárolt, holott éves szinten alig százra van szükség.

Rankasz Ernő, a temetkezési vállalat ügyvezető igazgatója korábban azt mondta: az 50-60 ezer forintos koporsókhoz egyenként mindössze 16 ezer forintért jutottak hozzá. Az ügylet feltétele az volt, hogy az összeset vegyék meg. A vásárlás a cégnek 12 millió forint forintjába került, ami az igazgató szerint évi félmilliárdos bevételnél nem nagy tétel. A cégvezető hozzátette, egyre többen szorulnak szociális, azaz az önkormányzat által finanszírozott temetkezésre Pécsett. Az elmúlt időszakban volt olyan hónap, amikor húsz ilyen búcsúztatást is tartottak, emiatt sokkal hamarabb elfogynak a koporsók, mint ahogy azzal az önkormányzat kalkulál.