Hatalmas robbanás a kabuli diplomatanegyedben

2009.08.15. 08:17 Módosítva: 2009.08.15. 08:32
Az öngyilkos merénylő a NATO főhadiszállása előtt robbantotta fel a kocsiját. A tálib szélsőségesek vállalták a felelősséget a hét ember halálát okozó robbantásért.

Zabiullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője azt közölte, hogy az amerikai nagykövetség volt támadásuk célpontja, de odáig nem sikerült eljutnia a gépkocsis merénylőnek. Az autóba rejtett robbanószerkezet a nemzetközi erők főhadiszállásánál lépett működésbe. Egyes értesülések szerint a pokolgép 500 kilogrammnyi robbanószert tartalmazott.

Mohamed Zahir tábornok, az afgán védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy hét polgári személy meghalt és kilencvenegy megsebesült.
A robbanás a főbejáratnál elhelyezett hatalmas betonútakadálynak köszönhetően korlátozott mértékű kárt okozott csupán. A detonációban ugyanakkor betörtek a térségben lévő házak ablakai.

A NATO főhadiszállás környékén van az amerikai hadsereg főhadiszállása is, illetve több nagykövetség. Az afganisztáni elnökválasztás mindössze öt nap múlva lesz, és az ezt megelőző időszakra a tálib lázadók megsokszorozták támadásaikat.