Kialakult az idei első hurrikánmag az Atlanti-óceánon

2009.08.15. 18:19
Az Atlanti-óceánon kialakult az idei első trópusi vihar, amelyből hurrikán is formálódhat, mire átsodródik az amerikai partokhoz - jelentették be Miamiban.

A hurrikán-megfigyelő központ közölte, hogy az Anának elnevezett vihar a Zöld-foki-szigetektől 800 kilométerre nyugatra alakult ki, és óránként 26 kilométeres sebességgel tart nyugatra. A forgószélben a széllökések sebessége óránként 65 kilométer. Ereje lassan nőni fog a következő napokban.

A központ szerint a jelenlegi haladási irányból kiindulva a Szélcsendes-szigetek, a Virgin-szigetek és Puerto Rico lakóinak érdemes figyelniük a mozgását. Ebbe a térségbe hétfőn érkezhet meg, ha nem változik meg az iránya. A trópusi vihart akkor minősítik át hurrikánná, ha a szél sebessége több mint 110 kilométer óránként. A hurrikánok évada június 1-től november 30-ig tart az Atlanti-óceánon. Az idén az El Nino jelenség miatt viszonylag kevés, 7-11 trópusi viharra számítanak, amelyből az előrejelzések szerint 3-6 fejlődhet hurrikánná, és csak egy vagy kettő éri majd el a 3-as, 4-es vagy a legerősebb 5-ös fokozatot.

A Csendes-óceánon jelenleg egy Guillermo névre keresztelt hurrikán tombol óránként 185 kilométeres széllel, de távol jár a partoktól.