Összeütközött két vadászgép Moszkva közelében

2009.08.16. 13:10 Módosítva: 2009.08.16. 15:24
Egymásnak ütközött két vadászgép egy légi bemutató főpróbáján egy Moszkva közeli településnél. Egy pilóta meghalt, a másik kettőnek sikerült katapultálnia. A gépek egy falura estek, két ház kigyulladt, egy asszony súlyosan megégett.

Összeütközött a levegőben két Szu-27 típusú vadászrepülőgép vasárnap a Moszkva melletti Zsukovszk felett a MAKSZ-2009 légi szalon bemutatóinak főpróbáján. Az egyik pilóta életét vesztette, csak a másik kettő katapultált épségben.

A gépek roncsai egy közeli falu szélére hullottak, két ház kigyulladt. A RIA Novosty szerint egy asszonyt súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba, más források szerint hárman égtek meg. A főpróbát átmenetileg leállították, de az érintett Orosz Vitézek elnevezésű műrepülő részéről jelezték, hogy a csoport fel tud majd lépni a bemutatókon.

A kedden kezdődő nemzetközi szalonon a két legismertebb orosz katonai műrepülő csoport mutatja be tudását. A rendezvényen a tervek szerint Először vesz részt a repülési programban a Szu-35 sokfunkciós vadászgép és a Szuhoj Szperjet 100 utasszállító repülőgép. Az utóbbinak ez lesz az oroszországi bemutatkozása, korábban nézők előtt a Párizs melletti Le Bourget-ban rendezett 2009-es szalonon repült.

A MAKSZ-2009-en a Szuhoj és a MiG repülőgépgyárak legújabb fejlesztéseiket mutatják be, köztük kísérleti konstrukciókat és a pilóták kiképzéséhez szánt korszerű oktatási eszközöket is. A szalonon a látogatók fegyvereket is láthatnak, köztük interkontinentális rakétákat.

A szalonon száznál is több ország 221 cége és mintegy 436 orosz vállalat - az utóbbiak közül 120 hadiipari cég - mutatja be termékeit. A légi bemutatókon több mint 100 repülőgép vesz részt.