Vencel
13 °C
23 °C

Rengetegen eltűntek az elárasztott erőműben

2009.08.17. 13:56 Módosítva: 2009.08.17. 20:13
Hétfő esti adatok szerint tizenegy ember meghalt, tizennégyen megsérültek a legnagyobb oroszországi vízi erőműben történt balesetben. A korábbi több mint félszáz helyett mintegy harminc eltűnt személyt tartanak nyilván.

A dél-szibériai szajano-susenszkojei víztározó két átvezető csatornája megsérült a hajnali órákban, és víz alá került az erőmű egyik gépterme. Az igazságügyi szervek hivatalos közlése szerint egy transzformátor robbant fel, a robbanás ütött lyukat a falon és a mennyezeten az egyik gépteremben, ahol becslések szerint 60 ember tartózkodott. Az eddigi jelentések tizenegy halottat, tizennégy sérültet és harminc eltűntet említenek.

A környékbeli falvak lakossága körében pánik tört ki, és magaslatokra menekültek az emberek, de a rendkívüli helyzetek minisztériumának illetékese az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a településeket nem fenyegeti veszély, nem tervezik a lakosság evakuálását. Vlagyimir Putyin kormányfő utasítására a kora délutáni órákban a helyszínre utazott Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere.

A tárca sajtóosztályán azt is elmondták, hogy inkább évekig, mint hónapokig tarthat helyreállítani a legnagyobb orosz vízi erőművet. Az erőmű tíz turbinája közül kettő megsemmisült, egy harmadikban súlyos károk keletkeztek.