Háromszázan voltak az elárasztott turbinateremben

2009.08.18. 09:34 Módosítva: 2009.08.18. 11:22
300-an lehettek annak a szibériai vízi erőműnek a turbinatermében, ahol hétfőn felrobbant egy transzformátor, és a termet elárasztotta a víz. Korábban 12 halálos áldozatról és 64 eltűntről szóltak a hírek. A baleset miatt az erőmű leállt, a helyreállítás évekig is eltarthat. Olaj került a Jenyiszej folyóba.

Háromszáz ember tartózkodhatott az orosz vízi erőmű turbinatermében, ahol szerelési munkálatok közben hétfőn felrobbant egy transzformátor, majd betört a víz, jelentette be a szibériai erőmű főmérnöke, Andrej Mitrofanov kedden. A többségnek sikerült kimenekülnie.

A vészhelyzetekkel foglalkozó orosz minisztérium vezetője szerint a legalább 12 ember halt meg, és 64 embert keresnek még a hatóságok.

Házról-házra járva, a családokat kikérdezve próbálják tisztázni, kik tűntek el. Egy embert több órával a katasztrófa után élve megtaláltak egy föld alatti helyiségben, két szerencsés munkást pedig a családja körében leltek fel, ők lekésték a műszakkezdést.

A Szibériában, Moszkvától csaknem 4 ezer kilométerre keletre működő Szajano-Suskenszkaja erőmű egyik turbinatermében hétfőn, szerelési munkálatok közben felrobbant egy olajjal működő transzformátor. A detonáció miatt megsérült a terem fala, illetve mennyezete, amelyeken át hamarosan betört a víz.

Az orosz környezetvédelmi hatóságok közölték, a baleset miatt olaj került a Jenyiszej folyóba, a vízen csaknem 25 kilométer hosszan nyúlik el a szennyeződés. Az incidens hírére a környéken élők, gátszakadástól, és árvíztől tartva a magasabban fekvő területekre menekültek. A hatóságok szerint azonban nincs mitől félni, miután a 245 méter magas gát nem sérült meg.

Az erőművet üzemeltető RusHydro nevű cég vezetője szerint a tíz turbina közül kettő teljesen megsemmisült, egy harmadik pedig komoly sérüléseket szenvedett. Oroszország legnagyobb vízi erőműve, 6,4 millió kilowatt-os. Mivel a szerencsétlenség után leállították az erőmű sértetlenül maradt további 7 turbináját is, a környéken sokfelé megszűnt az áramszolgáltatás.

Az erőmű közelében található egyébként a világ legnagyobb alumíniumgyártójának számító United Company Rusal nevű cég két gyára is, amelyek az áramkimaradás után alternatív forrásokból kaptak áramot, és nem kellett leállítani a gyártást.

A moszkvai Kreml közleménye szerint az incidenst hivatalosan vízbetörés okozta, ezért leállt a Szajano-Suskenszkaja erőmű mind a tíz turbinája. A szerencsétlenség után leállították a moszkvai tőzsdéken az erőművet üzemeltető cég a RusHydro papírjaival való kereskedést. A vízi erőmű helyreállítása az orosz hatóságok szerint hónapokig, de akár évekig is eltarthat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport