Most Nyírmihálydiban állítottak meg vadászokat

2009.08.19. 09:04

Vadászatról hazafelé tartó, szabadnapos rendőröket fenyegetett meg életveszélyesen egy csapat járőröző cigány a napokban Nyírmihálydiban, írja a Magyar Nemzet.

A közelmúltban az ugyancsak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavencsellőn és Nyírlugoson is volt hasonló eset.

A lap szerint harminc-negyven ember szekercékkel, husángokkal, késekkel vette körül a vadászok autóját, egyiküket azzal fenyegettek meg, hogy felgyújtják szülei házát. Az egyik cigány szerint a terepjáróból azt kiabálták a vadászok: „Megdöglötök, büdös cigányok!”.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a hírt megerősítette. Az állítólagos életveszélyes fenyegetésekről úgy nyilatkozott: ha tényleg megtörtént, az legfeljebb zaklatásnak minősül, amely magánindítványos ügy.

A megyei rendőrség vezetői szerdán helyi roma kisebbségi vezetőkkel találkoznak, és arról is beszélnek majd velük, hogy meddig törvényesek ezek az önszerveződések.

A törvénytelen járőrözések a cigányok elleni fegyveres támadások után szaporodtak el. A támadásoknak eddig 55 sértettje van, közülük hatan meghaltak. A Kislétán, Tatárszentgyörgyön, Nagycsécsen, Tiszalökön, valamint a Galgagyörkön, Piricsén, Tarnabodon, Alsózsolcán, Nyíradonyban elkövetett támadások után egyre több településen alakulnak hivatalos és alkalmi, önkéntes roma őrségek is, hogy a hiányzó rendőri jelenlétet pótolják.