Sertésinfluenzás lett a sertésinfluenza elleni reklám hőse

2009.08.19. 09:17 Módosítva: 2009.08.19. 09:26
Elkapta a sertésinfluenzát a vírus terjedése elleni közszolgálati reklámkampány főszereplője Nagy-Britanniában. Bár ő megbetegedett, a járvány első hulláma lecsengőben van. Igaz, az iskolakezdés után jöhet a második hullám.

Elkapta a hivatalosan új influenzának nevezett sertésinfluenzát a sertésinfluenza elleni brit közszolgálati kampány főszereplője, írja a Hollywood Reportes tudósítója, James Hibberd a blogjában. David McCusker hamar nagy népszerűségre tett szert a felvilágosító kampány hőseként.

A hirdetésben McCusker egy liftben tüsszent, először "rosszul", azaz taknyát szerteszét fröcskölve. Másodjára már "jól", zsebkendőbe tüsszent, így gátolva a sertésinfluenza terjedését. "Kapd el, dobd ki, öld meg!" - villan fel ezután a kampányszlogen.

De most, a Daily Mail beszámolója szerint maga McCusker is sertésinfluenzás lett. "Teljesen lesokkolt, amikor megtudtam" - nyilatkozta a lapnak. "Karanténba zártam magam, a barátaim részvétükről biztosítottak. Elkapnom, kidobnom és megölnöm kellett volna, ehelyett csak reszketek, remegek és terjesztem" - mondta.

McCusker akkor kezdett gyanakodni az influenzára, amikor a megfázás szokásos tünetei mellett magas láza is lett. Felhívta a kormányzati segélyvonalat, ahol megerősítették a gyanúját, és orvoshoz küldték. Háziorvosa aztán tesztet végzett rajta, majd Tamiflút adott neki és hazaküldte.

A Mail beszámolója szerint McCusker megbetegedése ellenére a járvány első hulláma lecsengőben van. A héten először csökkent jelentősen a fertőzések száma, a becslések szerint a hét végéig összesen harmincezer új eset lesz, szemben a múlt heti 110 ezerrel. A halálos áldozatok száma kilenc új esettel 36-ra nőtt, de az új áldozatok egy része korábban vesztette életét, csupán a vírustesztek tartottak mostanáig.

A hatóságok szerint a járvány második hulláma ősszel, iskolakezdés után törhet ki.