Tűz egy tartályhajón a Malakka-szorosban

2009.08.19. 09:39
Tűz ütött ki egy tartályhajón a Malakka-szorosban, miután összeütközött egy teherhajóval. A tanker 16 matrózát sikerült kimenteni, 9 azonban eltűnt - jelentette szerdán a malajziai tengerhajózási hatóság.

A libériai zászló alatt közlekedő Formosa Product Brick nevű tartályhajó a Nagy-Britanniában bejegyzett Ostende Max teherszállítóval ütközött össze kedd éjszaka nemzetközi vizeken, alig 20 kilométerrel délnyugatra Port Dickson tengerparti üdülővárostól.

Az ütközés után a tartályhajó kigyulladt. A riasztott tűzoltóknak 10 óra alatt sikerült eloltaniuk a lángokat. A tanker zömében kínai matrózokból álló, 25 fős legénységéből 16 embert kimentett egy éppen arra járó kereskedelmi hajó. A kilenc másik matrózt nem találták meg.

Az 58 ezer tonna könnyűbenzint szállító tartályhajó Szingapúrba tartott, hogy üzemanyagot vegyen fel, amikor nekiütközött a Port Dicksonból szintén Szingapúrba tartó teherhajónak.

A malajziai tengerhajózási hatóság közölte, hogy a hajóról a tengerbe került nafta mennyisége nem jelentős, és az is gyorsan elpárolog. A baleset nem okozott fennakadást a forgalmas szorosban.