Alfréd
-3 °C
3 °C

Kiürítik Athén egyik elővárosát a tűz miatt

2009.08.23. 15:36
A görög hatóságok utasítást adtak Athén egyik elővárosának, Agiosz Sztefanosznak a kiürítésére, mert a főváros környékén kitört erdőtüzek a lakosság életét fenyegetik.

Az Athéntól 23 kilométerre északra fekvő településnek mind a tízezer lakosát felszólították, hogy távozzék otthonából, miután a tűz vasárnap elérte a lakóházak körzetét. A rendőrség hangosbeszélőn adott utasítást arra, hogy az emberek milyen irányba menjenek. A pánik határán járó lakosok az Athénba vezető főúton indultak el.

Kilenc helikopter, 12 repülőgép, 132 autó és több száz tűzoltó küzd a lángokkal, amelyek már mintegy 12 ezer hektárnyi területet pusztítottak el. Olaszország, Franciaország és Ciprus segítséget ígért.

A hatóságok Athén térségében a vészhelyzet miatt rendkívüli állapotot hirdettek ki. A görög meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a viharos erejű szél iránya várhatóan nem változik, s emiatt továbbra is iszonyú nehéz lesz a védekezés a tűz ellen.

"Nagy megpróbáltatással nézünk szembe. A tűzoltóság emberfeletti erőfeszítéseket tesz" - jelentette ki Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök, aki vasárnap helikopterről megszemlélte a pusztítás körzetét, és rendkívüli kormányülést hívott össze.

Görögországban két éve hasonló nagyságú erdő- és bozóttüzek pusztítottak, és akkor több mint hetven ember életét vesztette. Vasárnap reggelig most nem érkezett jelentés emberáldozatról. A tűz Grammatikóban, Athéntól 40 kilométerre északra ütött ki péntek este.