Athént fenyegetik a lángok

2009.08.24. 09:21 Módosítva: 2009.08.24. 09:21
Gyermekkórházakat, egy nyugdíjas otthont és lakóházakat is kiürítettek a görög hatóságok az Athén környéki településeken az egyre terjedő erdőtüzek miatt. A nemzetközi csapatokkal kiegészült tűzoltók vízbombázó repülőgépekkel és helikopterekkel próbálják megfékezni a lángokat, amelyek már a görög főváros külső kerületeit veszélyeztetik.

Egy teljes hegyoldal ég az Athén melletti Marathón közelében, ahonnan mintegy 150 otthonból menekítették ki a hatóságok vasárnap este az ott lakókat, miután a lángok már csaknem elérték az épületeket.

A helyi biztonsági erők elővigyázatosságból elszállították két gyermekkórház betegeit, valamint kiürítettek egy nyári diáktábort és egy nyugdíjasotthont is. A marathóni tűz ráadásul nemcsak a lakóépületeket és az ókori görög-perzsa csatának emléket állító régészeti parkot veszélyezteti, de félő, hogy körbezárja a fővárost ellátó egyik fő víztározót is.

Az Athén külvárosaiban álló házakat eközben sokan a sűrűn gomolygó füst miatt voltak kénytelenek elhagyni, amely a műholdfelvételek szerint a Peloponnészosz-félszigetet is elérte. Vannak azonban, akik nem hajlandók elhagyni a környező településeken álló otthonaikat, hanem megpróbálják maguk felvenni a harcot a lángokkal.

"Egész éjszaka őrséget álltunk" - mondta a görög Mega televíziónak Agiosz Sztefanosz város egyik lakója, hozzátéve, hogy ugyan nincs elegendő vizük a lángok megfékezésére, de abban bíznak, hogy elcsendesedik a szél, és lelassul a tűz terjedése.

Külföldről is érkezett segítség

A lángok pénteken lobbantak fel a csapadékhiány miatt kiszáradt aljnövényzetben, és terjedésüket elsősorban az erős szél segíti. A térségben több száz hivatásos és számos önkéntes tűzoltó próbálja megfékezni a tüzet, munkájukat 12 repülőgép és hét helikopter segíti, köztük olasz, francia és ciprusi légi járművek.

"A helyzet továbbra is nehéz, minden fronton folytatódnak az óriási erőfeszítések" - mondta vasárnap késő este Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök, utalva a számos különálló tűzfészekre. A kormányfő az operációs központba látogatva úgy fogalmazott: az ország "hatalmas megpróbáltatással" néz szembe, a tűzoltók pedig emberfeletti munkát végeznek.

A már mintegy 12 ezer hektáron pusztító erdőtüzek a tragikus 2007-es évet juttatják a görögök eszébe, amikor 77 ember vesztette életét a lángokban, és több ezer hektárnyi erdő vált a tűz martalékává országszerte.