Tűzhalált halt tizenkét iskoláslány

2009.08.24. 18:51 Módosítva: 2009.08.24. 19:44
Tömegsírba temetik el azt a tizenkét lányt, aki egy tanzániai iskola leégésekor halt meg. A tüzet az okozta, hogy az egyik lány gyertyafénynél tanult, de nem fújta el a gyertyát, amikor aludni tért.

Tűz pusztított egy bentlakásos iskolában Tanzániában, a lángok tizenkét fiatal lánnyal végeztek, huszonhárom diák pedig megsérült. Az előzetes vizsgálatok szerint a tüzet az okozta, hogy az egyik diák lefeküdt aludni, de égve hagyta a gyertyáját. Az egyik túlélő elmondása szerint a helyzetet súlyosbította, hogy csak egyetlenegy ajtón keresztül menekülhettek ki a szabadba.

A halottakat (13 és 16 év közötti lányokat) kedden temetik el az iskola közelében egy tömegsírba. A szertartásra várhatóan Jakaya Mrisho Kikwete tanzániai államfő is elmegy. Afrika egyes részein, ahol rendszeres az áramhiány és a gyerekek gyertyafénynél tanulnak esténként, gyakoriak az ilyen iskolai tüzek. Az érintett tanzániai iskolában is este 10 órakor ki szokták kapcsolni az áramfejlesztő generátort, és azok a diákok, akik még tanulni szeretnének, gyertyák vagy petróleumlámpa mellett tehetik ezt meg.

Tanzániában, a legnagyobb kelet-afrikai országban 1994-ben történt az utóbbi másfél évtized legsúlyosabb iskolai tűzvésze. A Kilimandzsáró hegy közelében fekvő bentlakásos intézményben 43 lányt öltek meg a lángok.