Vazul
10 °C
25 °C

Tízmillióra perlik a rendőrséget a tarnabodi fogva tartottak

2009.08.25. 15:39 Módosítva: 2009.08.25. 16:44
Tíz-tízmillió forintos kártérítési pert indít a rendőrség ellen az a három roma fiatalember, akiket közel 11 hónapig tartottak előzetesben a tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadás gyanújával, és csak a feltételezett valódi tettesek elfogása után kerülhettek szabadlábra - közölte Magyar Elemér ügyvéd.

Tíz-tízmillió forintos nem vagyoni kártérítés iránti keresetet nyújt be, és bocsánatkérést is vár a hatóságoktól az a három tarnabodi roma fiatalember, akik közel egy évig voltak előzetes letartóztatásban ártatlanul, jelentette be Magyar Elemér, a férfiak ügyvédje.

Németh Renátót szülei várták
Németh Renátót szülei várták

A fiatalkorú Németh Renátót, a már felnőtt korú Szabó Adorjánt és Pusoma Jánost a 2008. szeptember 29-én elkövetett tarnabodi támadással összefüggésben a bűncselekmény másnapján helyezték előzetes letartóztatásba. Tarnabodon lövéseket adtak le, illetve Molotov-koktélokat hajítottak családi házakra, de senki nem sérült meg. A három embert tanúvallomások és a nyomszakértői adatok alapján több emberen elkövetett emberölés kísérletének gyanúja miatt helyezték előzetesbe.

A három férfi az előzetes letartóztatásban együttműködött a hatóságokkal, de végig tagadták, hogy ők követték volna el a bűncselekményt. A hatóságok közvetett bizonyítékok alapján gyanúsították meg őket.

Egy tanú szerint

Múlt pénteken Debrecenben a rendőrség négy embert fogott el, akiket a romák elleni sorozatgyilkossággal gyanúsítanak. Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetője keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a rendőrség gyanúja szerint a tarnabodi támadás a Debrecenben elfogott négy férfi közül kettő számlájára írható. Németh Renátót, Szabó Adorjánt és Pusoma Jánost ezután engedték szabadon.

Szabó Adorján (középen) testvérével (balra) és barátjával ünnepel
Szabó Adorján (középen) testvérével (balra) és barátjával ünnepel

Az NNI vezetője keddi sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a rendőrség azért gyanúsította meg a három férfit a tarnabodi bűncselekmény elkövetésével, mert egy tanú szerint a támadás előtti napokban egy lefűrészelt csövű vadászfegyvert láttak az egyik férfinál. A férfi ruházata hasonlított a támadók vélt viseletéhez, és a nyomszakértők lőpornyomokat találtak a kezükön és ruházatukon.

A gyanúsítottak letartóztatása ellenére az NNI 120 fős külön egysége azért kezelte mégis a tarnabodi bűncselekményt a romák elleni támadássorozat részeként, mert az elkövetés módja, az időpont, a sértetti kör és más egyéb körülmény erre utalt - mondta Petőfi Attila dandártábornok keddi sajtótájékoztatóján.

Soha nem volt fegyverük

Magyar Elemér erre reagálva azt mondta: védenceinek soha nem volt fegyverük, soha nem lőttek, lőpormaradványok csak akkor kerülhettek rájuk, amikor a kommandósok elfogták őket.

Az ügyvéd, aki a férfiak letartóztatásától kezdve ellátta a védőügyvédi feladatokat, azt mondta: a börtönben roma származásuk, és a bűncselekmény-sorozat miatt "irtózatos és megalázó módon" bántak védenceivel. Szerinte az is megalázó viselkedés a hatóság részéről, hogy bár két embert még hétfő este elengedtek, Szabó Adorjánt csak kedd délben szabadulhatott az előzetes letartóztatásból, mert egy korábbi szabálysértési pénzbüntetését nem fizette be, és azt időközben letöltendő börtönbüntetésre változtatták át.

Az ügyvéd szerint a fiatalembernek 10 napot kellett volna börtönben töltenie, ugyanis a kirótt bírságot családtagjai azért nem fizethették be, mert lejárt a hivatali munkaidő.

Magyar Elemér emlékezetett, hogy néhány évvel ezelőtt,egy másik ügyfelét, Pusoma Dénest ártatlanul ítélték el, majd miután elfogták a valódi tettest, és szabadlábra került, öngyilkos lett. Tragédiájából film is készült.

A cigányokkal másként bánnak a bírák?

Egy másik gyilkossági ügyben egy magyarcsanádi testvérpárt gyanúsítottak meg, és 15 hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban, amíg a bíróság jogerősen fel nem mentette őket. A bíróság által "primitívnek" nevezett Gán fivérek 1,2-1,2 millió forint nem vagyoni kártérítést kaptak.

Burka Ferencet és fiát szintén ártatlanul ítélték el gyilkosság vádjával 15 év, illetve 13 év fegyházra, és csaknem hat évet ültek börtönbe, majd az ítélőtábla hatályon kívül helyezte az ítéletet és szabadon engedte a két szintén roma férfit.

Az apa és fia eredetileg 50-50 milliós kártalanításra tartott igényt. A hosszú hónapokig tartó pereskedésben végül egyezség született a felperesek és a magyar állam nevében eljáró Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium között. Eszerint idősebb Burka Ferenc 20 millió, ifjabb Burka Ferenc 25 millió forint kárpótlásban részesül. Ez a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítás indokolatlan büntetés miatt.

Magyar Elemér, aki Pusoma Dénes ügyéről drámát is írt, valamint a film elkészítésében is segítette Ragályi Elemér filmrendezőt, kijelentette: "pályafutásom alatt azt tapasztaltam, hogy cigányok esetében a bírák jóval kevesebb bizonyítékkal is megelégszenek ahhoz, hogy elmarasztaló ítéletet hozzanak".