67 évesen visszatér az angol torreádor

2009.08.29. 13:29 Módosítva: 2009.08.29. 13:29
A manchesteri származású férfi 2005-ben búcsúzott el a közönségtől, visszavonulását térdsérülése kényszerítette ki.

A torreádorok általában fiatalok, edzettek és spanyolok. Vasárnap azonban egy másfajta ideált csodálhat meg az andalúziai Benalmadena arénájánakközönsége: visszatér ugyanis a 67 éves angol torreádor, akit a spanyolok csak az El Ingles néven emlegetnek.

A manchesteri származású férfi 2005-ben búcsúzott el a közönségtől, visszavonulását térdsérülése kényszerítette ki. Négy évvel és egy térd-, illetve egy szívműtéttel később "Az Angol" visszatérésétünnepelheti.

A bika nem nacionalista

"Belül 25 éves vagyok" - viccelődött Frank Evans. "Nagyon jól érzem magam, és amíg bírom, tovább csinálom" - tette hozzá a Marbellán élő veterán torreádor. Evanst nem zavarja, hogy angolként kívülálló az ízig-vérig spanyol bikaviadal világában.

"A bika nem érdeklődik a születési helyem felől" - jegyezte meg. Az Angolt még segítette is, hogy külföldi. "Az emberek talán csak azért jönnek el a bikaviadalra, hogy megnézzék, miként vívom meg a csatát, mert nem tudják elképzelni, hogy angolként mit művelek a vörös posztóval" - fogalmazott.

Mészárosból mészáros

Frank Evans 1963-ban, egy spanyol utazás során fedezte fel a bikaviadalok iránti szenvedélyét, de inspirációt jelentett számára az első angol torreádor, Vincent Hitchcock 1950-ben megjelent életrajza is.

"Hirtelen ráébredtem: egy angol számára is lehetséges, hogy torreádorrá váljon" - írta saját visszaemlékezésében, amely The Last British Bullfighter (Az utolsó brit torreádor) címen jelent meg.

22 évesen tehát úgy döntött, hogy maga mögött hagyja hazáját és apja mészárszékét, és Valenciába költözött, ahol egy torreádoriskola tanulója lett. Debütálására 1976-ban a dél-franciaországi Montpellier-ben került sor.

"Siker volt, gyorsan végeztem a bikával" - emlékezett vissza. Pár év múlva Evans mégis visszatért Nagy-Britanniába, de visszahúzta a szíve, így 1979-ben újra Spanyolországba költözött.

"Nem anyagi okok miatt vagyok torreádor. Azért csinálom, mert hivatásomnak érzem" - hangsúlyozta a veterán viador, akit 49 évesen egy különleges ceremónia, az Alternativa alkalmával matadorráavattak.

Az Angol Spanyolország ünnepelt "harcossá" vált Franciaországban és Mexikóban is. "Akkor lettem sikeres, amikor a legtöbben már abbahagyják" - vallotta be Evans, aki csak azt sajnálja, hogy szülőhazájában sok embernek "gyermekded elképzelései" vannak a bikaviadalról.