Romák elleni támadások: a rendőrség nem tud kitervelőről

2009.09.01. 11:12 Módosítva: 2009.09.01. 11:12
Nincs tudomása a rendőrségnek arról, hogy bárki irányíthatta a romák elleni támadásokkal gyanúsítottakat. A nemzetbiztonsági szolgálatok egyelőre nem osztottak meg információkat a nyomozókkal a gyanúsítottakról.

A rendőrségnek nincs információja arról, hogy lett volna külön kitervelője a romák elleni gyilkosságsorozatnak, állította Bencze József országos rendőrfőkapitány keddi sajtótájékoztatóján. Hétfőn nyilvánosságra került egy, részben titkosszolgálati belső információkat tartalmazó irat, melynek következtetései szerint a gyanúsítottként őrizetbe vett négy férfi "nem lett volna képes egy ilyen összetettségű támadássorozat kitervelésére", a csoport katonaviselt tagja, Cs. István is legfeljebb végrehajtó lehetett.

Azt hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) tavaly májusig megfigyelés alatt tartotta az egyik gyanúsítottat, a korábban is szélsőséges nézeteiről ismert, a debreceni zsinagóga elleni 1995-ös támadásban megvádolt K. Istvánt, pénteken jelentette az MTV Híradója. Hétfőn a Magyar Nemzetben jelent meg egy, az Index egyik fórumába feltöltött iromány, amelyben arról írtak, hogy K. megfigyelését két hónappal az első, galgagyörki támadás előtt függesztették fel, azután, hogy fegyverek beszerzésébe kezdett.

Az irat nagy valószínűséggel nem hivatalos nemzetbiztonsági irat, de azt a kormány Nemzetbiztonsági Irodája hétfő este elismerte, hogy a benne foglalt információk egy része nemzetbiztonsági körökből kerülhetett ki. Az NBH-nál vizsgálatot rendeltek el az ügyben.

A rendőrségen nem tudtak róla, hogy a gyanúsítottakat korábban megfigyelte az NBH - pedig a megfigyeltekre pontosan illett a rendőrség által összerakott elkövetői profil, azaz akár fel is tűnhetett volna valakinek a hasonlóság. Bencze szerint amikor a gyanúsítottak képbe kerültek és amikor elfogták őket, megkeresték az illetékes szolgálatokat. "Kértük azt a segítséget, hogy nézzék meg irattáraikban, hogy a személyekkel kapcsolatban bármi felmerült-e korábban, bármilyen információ, s ha az államtitkot képez, akkor abba adjanak a rendőrségnek betekintést".

"Egyelőre itt tartunk" - mondta, azaz a szolgálatok még nem adtak át iratokat a rendőrségnek.