Jusztina
10 °C
27 °C

Nem lesz több havazás Moszkvában

2009.09.05. 09:23
A Győzelem Napján mesterségesen csináltak jó időt, a felhőkből ezüstjodiddal csapatták ki a nedvességet. Ezt most egész télen folytatnák.

Moszkvában többé nem lesz havazás - legalábbis ezt próbálja elérni Jurij Luzskov, az orosz főváros folyton meglepetésekkel szolgáló polgármestere.

Felidézte, hogy eddig két nagy ünnep alkalmából - Moszkva napján és a Győzelem napján - csináltak időjárást, vagyis csapatták ki a felhőkből a nedvességet a város határain kívül. Úgy vélte, a módszert télen is be kellene vezetni, mert ez igen sok problémától és költségtől mentesítené a várost. További előny lenne, hogy a Moszkva körüli térségben még több hó esne, aminek - a nedvességnek - köszönhetően javulna a mezőgazdaság hozama.

Nem olyan egyszerű

Roman Vildfand, az orosz meteorológiai intézet igazgatója "önmagában eredetinek" minősítette az ötletet, hiszen a városnak a sok hó tényleg gondot okoz. Úgy vélte azonban, hogy a téli felhőoszlatás kérdését a tudósok még nem oldották meg. Eddig csak nyáron követték ezt a gyakorlatot, télen azonban bonyolultabb a feladat: más a csapadék minősége, és a hó lassabban alakul ki, mint az eső.

A reagenseket ki lehet ugyan szórni a téli fellegekre is, de a folyamat bő fél óra múlva folytatódni fog, és a kialakuló csapadék mindenképpen lehullik - mondta.

Az önkormányzat szerint a felhőoszlatásra ma már ökológiailag tiszta, nem káros anyagokat - ezüstjodidot, esetleg szárazjeget vagy cseppfolyósított nitrogént - használnak, a reagensek kiszórására pedig rendszerint a légierővel szerződnek.