Háromnapos razzia kezdődött az utakon

2009.09.08. 11:01
Újra fokozott rendőri ellenőrzésre kell számítani az utakon. A TISPOL akció keretében most elsősorban azt figyelik, hogy az autósok használják-e a biztonsági övet, a gyermekülést, illetve, hogy a motorosokon van-e bukósisak.

A kedden kezdődő, háromnapos országos akció célja, hogy minél több autóst rákényszerítsenek, kapcsolja be a biztonsági övét, gyermekét a megfelelő ülésben szállítsa, a motorosok pedig viseljenek bukósisakot. Ezen kívül továbbra is megpróbálnak minél több ittas sofőrt is kiszűrni.

Az úgynevezett passzív biztonsági eszközök használatára vonatkozó szabályok megsértőivel szemben idén augusztus elseje óta közigazgatási bírságot szabnak ki. Arra, aki nem köti be magát, vagy a motorra bukósisak nélkül ül fel, 10, 20, illetve 30 ezer forint bírságot szabnak ki, attól függően, hogy lakott területen belül, kívül, vagy esetleg autópályán kapják el a rendőrök. A gyermekülésért 15, 30 illetve 45 ezer forint bírság szabható ki.

Magyarországon a biztonsági övet az autósok még mindig csak kevesebb, mint fele köti be rendszeresen, ezért a balesetben meghalt és súlyosan sérültek száma nemzetközi viszonylatban nagyon magas.