31 halottja van a török árvizeknek

2009.09.10. 10:22 Módosítva: 2009.09.10. 10:22
Isztambul gyatra infrastrukturális viszonyai miatt alakulhatott ki szerdára az utcákat épületeket elöntő, sok halálos áldozatot követelő áradat. A meteorológusok a hét végére további heves esőket jósolnak.

Csütörtökig 31 halottat találtak a mentőosztagok az özönvíz levonultával Törökországban, jelentette a Reuters és az AFP hírügynökség. Isztambul központi részein huszonhatan haltak meg, a város külső területein öten vesztették életüket az eddigi adatok szerint.

Törökország északnyugati részén hirtelen jött áradások pusztítottak kedden és szerdán az özönvízszerű esőzés következtében, két hidat elsodort az ár. Isztambulban alakult ki a legsúlyosabb helyzet, helyenként villámgyorsan két-, háromméteresre duzzadt a víz az alacsonyabban fekvő utcákon, több folyóvá vált főutat le kellett zárni. Kétezer épületet, számos iskolát, kórházat és sportlétesítményt öntött el a víz.

A felhőszakadások okozta áradásokban kilencen eltűntek, így várható, hogy még emelkedik a halálos áldozatok száma, ahogy a keresőcsapatok átvizsgálják az elárasztott épületeket. Sok ember ugyanis nem tudta elhagyni időben otthonát, többen az épületekbe zúdult áradatban fulladtak meg. A mentésben több százan vesznek részt.

Özönvíz a metropoliszban

A meteorológusok szerint 80 éve nem zúdult ilyen heves eső a térségre: szerda reggelre az évszakos átlagánál kétszer nagyobb mennyiségű csapadék hullott Isztambulra és környékére. Veysel Eroglu környezetvédelmi miniszter szerint ötszáz éve nem volt ilyen súlyos özönvízszerű áradás Törökországban. Recep Tayyip Erdogan, a török miniszterelnök várhatóan Isztambulba érkezik a károk felmérésére.

Az első becslések szerint az özönvíz 70-80 millió dolláros kárt okozhatott, a legnagyobb károk Isztambul nyugati, alacsonyan fekvő területein keletkeztek, a legrosszabbul Ikitelli, a zsúfolt üzleti negyed járt. A magasabban fekvő történelmi óvárost, a turisták által sűrűn látogatott Sultanahmet negyedet nem érintette az áradás.

Szakértők szerint az, hogy az áradás ilyen sok halálos áldozatot követelt, a gyorsan növekvő, 15 milliós török nagyváros rossz csatornázottsági viszonyaira vezethető vissza.

Az időjárási előrejelzések szerint további heves esőzések várhatók a hét végére Törökország észak-nyugati részében.